Boloňské ragú
![Boloňské ragú](/i/sk/bolonske-ragu.jpg)
Čo uvariť na obed? Skvelé boloňské ragú.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
soľ
50 g pravé maslo
2 konzervy paradajky - nakrájané
1 ks celer
kvalitná slanina
1/4 kg bravčové mäso - mleté
1 ks trúbková cibuľa
3/4 l šťava - paradajková
1 pohárik červené víno - suché
3 polievkové lyžice olej - olivový
1 pohárik mlieko
pár lístkov bazalky
čierny korenie - mleté
1/4 l vývar - hovädzí
1/4 kg hovädzie mäso - mleté
1 ks mrkva
Postup varenia podľa receptu
Doba varenia je dlhšia, ale chuť a vôňa nás očaria.
Zeleninu (cibuľu, zeler, mrkvu) zbavíme šupky
a v mixéri rozmixujeme.
Všetko mäso si presunieme do misy. Na doske si pokrájame kúsok kvalitnej slaniny a zapracujeme ju do mäsa.
Olive olej si nalejeme do hrnca. Vložíme kúsok masla.
Prisypeme a osmažíme rozmixovanú zeleninu.
Vložíme mäso so slaninou.
Po chvíli ochutíme červeným vínom. Necháme zovrieť. Zakvapkáme hovädzím vývarom. Zalejeme šťavou z paradajok. Vyklopíme konzervy s pokrájanými paradajkami.
Prisolíme. Varíme cca 120 minút.
Priebežne miešame a dolievame hovädzí vývar.
Do uvareného ragú vhodíme pár lístkov bazalky. Zalejeme trochou mlieka. Premiešame a prípadne ešte okoreníme a osolíme.
Servírujeme s obľúbenými kvalitnými cestovinami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Boloňské ragú
Boloňské ragú, známe tiež ako ragù alla bolognese, je tradičná talianska omáčka pochádzajúca z Bolónie. Je základom pre mnoho obľúbených jedál, vrátane cestovín tagliatelle al ragù alebo lasagne alla bolognese. Kľúčovými ingredienciami sú mleté mäso (často hovädzie a bravčové), paradajky, cibuľa, mrkva, zeler a víno. Dlhé pomalé varenie tejto omáčke dodáva bohatú a hlbokú chuť. Podáva sa zvyčajne s cestovinami, ktoré dokážu nasávať jej chuť a vytvárajú lahodný pokrm. Každá rodina môže mať svoju vlastnú variantu receptu.