Zapekaná cuketa s hubami a zeleninou

Cukety pozdĺžne rozdelíme a pomocou lyžičky odstránime dužinu. Predložíme ich do zapekacej misky alebo pekáča vymasteného olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 stredne veľké cukety
1 cibuľa
2 paradajky
1 červená paprika
300 g šampiňónov
100 g nivy (čedar alebo iný aromatický syr)
3 vajcia
2 čajové lyžičky zmesi talianskeho korenia
1/2 čajovej lyžičky sladkej mletej papriky
3 polievkové lyžice olivového oleja
soľ, korenie
50 ml vody
Postup varenia podľa receptu
Cukety rozpůlíme pozdĺžne a lyžičkou odstránime vnútornosti. Potom ich vložíme do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom, osolíme ich a okoreníme.
Na olivovom oleji osmažíme cibuľu, potom pridáme väčšie kusy šampiňónov a chvíľu ich spolu opiekame. Následne pridáme nakrájané vnútornosti cukety, rajčiny a papriku na kocky. Chvíľu dusíme, pridáme talianske korenie, sladkú mletú papriku a osolíme. Na záver vlijeme rozšľahané vajcia a ešte chvíľu povaríme.
Zmes naplníme do vydlabaných cukiet a posypeme nastrúhanou nivou, prípadne čedarom alebo iným syrom s výraznejšou chuťou. Pečieme prikryté v zapekacej mise asi 30 minút pri 200 stupňoch Celzia, mierne podliate vodou (najlepšie na horúci vzduch), a potom na 5 minút odkryté necháme zapiecť pod grilom, kým nezískajú farbu.
Ak niekto preferuje mäso, môže do pokrmu pridať údeninu alebo klobásu. Týmto spôsobom je možné tiež nahradiť šampiňóny pre tých, ktorí huby nemajú radi, čo mám tiež vyskúšané.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zapekaná cuketa s hubami a zeleninou
Zapečená cuketa s hubami a zeleninou je lahodný a zdravý pokrm, ktorý poteší všetkých milovníkov zeleniny. Cuketa, bohatá na vitamíny a minerály, sa skvele kombinuje s jemnými hubami a pestrou zeleninou, ako sú papriky a paradajky. Jedlo je obohatené o voňavé bylinky a korenie, ktoré dodajú výraznú chuť. Pečenie vytvára chrumkavú vrstvu na povrchu a zachováva šťavnatosť surovín vo vnútri. Tento pokrm je ideálny ako hlavný chod alebo príloha a skvele sa hodí aj pre vegetariánov a veganov.