Zdobené mandľové perníčky
![Zdobené mandľové perníčky](/i/sk/zdobene-mandlove-pernicky.jpg)
Perníčky pečieme asi 10 dní pred Vianocami.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250 g med
200 g lúpané mandle
500 g hladká múka
60 g maslo
150 g cukor prášok
1 balíček prášok do perníku
1 čajová lyžička citrónová kôra
na ozdobu cukrové zdobenie
mandle
roziny
na potretie 1 ks vajce
podľa potreby mlieko
hladká múka na posypanie
tuk na vymazanie
Postup varenia podľa receptu
Zmíšaním múky s cukrom, práškom do perníka, s najemno nastrúhanými mandľami a citrónovou kôrou. K tomu prilejeme roztopený med a rozpustené maslo. Všetko vypracujeme do nelepivého uceleného cesta. Keby bolo cesto prilis husté, pridáme teplé mlieko.
Prášok do perníka môžeme nahradiť klinčekom, novým korením aj badyánom a škoricou.
Cesto potom rozvaľkáme na placku, z ktorej vykrajovačkami vyrezávame rôzne tvary, ktoré potom pokladáme na vymastený plech a potierame rozšľahaným vajcom. Zdobíme mandľou, orechom či hrozienkom.
Plech vkladáme do predhriatej rúry na 150°C a pečieme do zlatista.
Perníčky necháme vychladnúť a dáme do chladu a tmy uležet.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zdobené mandľové perníčky
Zdobené mandľové perníčky sú obľúbenou špecialitou, ktorá sa často pečie počas sviatkov. Tieto voňavé cukrovinky kombinujú jemnú chuť mandlí s korenenou perníkovou zmesou, čo vytvára lahodný zážitok. Pečenie perníčkov je obľúbenou tradíciou, pri ktorej sa do cesta často pridávajú rôzne koreniny, ako je škorica a klinček. Po upečení sú perníčky zdobené farebnou cukrovou polevou a rôznymi ozdobami, čo im dodáva slávnostný vzhľad. Táto sladká pochúťka poteší nielen deti, ale aj dospelých, a stáva sa často nedeliteľnou súčasťou vianočnej atmosféry.