Zemiakové placky so syrom

Zemiakové placky so syrom
Doba prípravy: 40 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 3

Olúpané a predvarené zemiaky (alebo zvyšky z obeda) vložíme do misy a nastrúhame ich na hrubo alebo roztlačíme. Potom primiešame hrubo nastrúhaný syr podľa…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

600 g varených zemiakov
200 g tvrdého syra podľa chuti goudy, čedaru, nivy, údeného syra...
2 ks vajec
korenie podľa chuti čierny korenie, drvený kmín, obľúbená koreniaca zmes
muškátový kvet podľa chuti
bylinky
hladká múka
cesnak podľa chuti
olej

Postup varenia podľa receptu

Uvarené a olúpané zemiaky dáme do misy a buď ich nastrúhame nahrubo, alebo rozpučíme. Potom pridáme hrubozrnný syr podľa svojej chuti a dve vajcia. Chuť plackov sa ovplyvňuje podľa typu syra.

Ak použijeme nivu, nie je potrebné jedlo ďalej dochucovať, ani soľou, pretože syr je dosť slaný. U údeného syra alebo čedaru to platí rovnako, ale môžeme pridať trochu muškátového kvetu alebo korenia, a tiež soľ podľa chuti. U syrov ako gouda alebo eidam, ktoré majú jemnejšiu chuť, môžeme použiť rôzne korenia, bylinky, cesnak a soľ podľa potreby.

Zmes zemiakov, syra a vajec dôkladne premiešame a ak je potrebné, mierne zahustíme hladkou múkou. Cesto by malo byť jemné, nesmieme pridať príliš múky (asi 2-3 polievkové lyžice). Ak sa zdá, že je lepkavejšie ako obvyklé cesto, nie je dôvod na obavy, stačí placky obaliť v hrubej múke pred smažením. Zemiakové cesto totiž občas môže byť riedke.

Na dlane si nanesieme olej, lyžicou naberieme cesto a v rukách vytvarujeme placky, ktoré osmažíme z oboch strán na panvici v rozpálenom oleji, kým nezesvetlia. Po osmažení ich položíme na utierku, aby sa vsal prebytočný olej, a podávame.

Podávame ich so zeleninovým šalátom alebo s dipmi zo kyslej smotany, cesnaku a byliniek, alebo ako prílohu k mäsovým pokrmom. Tí, ktorí nemôžu placky jesť bez mäsa, si môžu pridať jemne nakrájanú šunku alebo slaninu.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Zemiakové placky so syrom

Bramborové placky so syrom sú obľúbeným jedlom českej kuchyne, ktoré poteší svojou jednoduchosťou a lahodnosťou. Hlavnými ingredienciami sú nastrúhané zemiaky, ktoré sa zmiešajú s nastrúhaným syrom, soľou a korením. Cesto sa formuje do placky a vyprážajú sa na panvici do zlatista. Hotové placky sa často podávajú so zakysanou smotanou alebo jogurtom, čo dodáva jedlu sviežosť. Tento pokrm je ideálny ako rýchla desiata či ľahký hlavný chod, a dá sa servírovať ako teplý, tak aj studený.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (40 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Vegetariánske
Tag: obed, ľahké, bežný deň, slané, lacné, česká, ľahký, pre začiatočníkov, zemiakové jedlá, bezmäsité jedlá, vyprážanie, bylinky, vegetarianské

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Zemiakové placky so syrom.

Pridať komentár