Dušené kapusta
![Dušené kapusta](/i/sk/dusene-kapusta.jpg)
Dusené kapusta, ktorú používame ako prílohu k mäsám, môže byť červená, biela alebo si môžeme pripraviť obe dve. Pri tejto variante ich musíme robiť každú zvlášť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 hlávka biele alebo červené kapusta
3 lyžice cukor krištáľ
2 ks cibuľa
3 lyžice ribizľová marmeláda, keď červené kapusta
podľa potreby maste
základná omáčka
podľa chuti ocot
kmín
soľ
voda
cukor
Postup varenia podľa receptu
Olúpanú cibuľu najemno nakrájame a kapustu nakrájame na rezance.
Na panvici si rozpálime tuk a na ňom osmažíme cibuľku, ku ktorej pridáme 3 lyžice cukru. Smažíme tak dlho, kým cukor nezhnedne, nezkaramelizuje. Potom pridáme kapustu s rascou, soľou a všetko podlejeme vodou. Takto dusíme približne 20 minút. Potom kapustu zahustíme zápražkou z múky a rozpusteného masla.
Na konci dusenú kapustu dochutíme podľa seba octom, cukrom a soľou. Pri červenej kapuste pridáme marmeládu a krátko povaríme.
Podávame s mäsom a knedlíkmi.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Dušené kapusta
Dusené kapusta je obľúbené tradičné jedlo v stredoeurópskej kuchyni. Príprava spočíva v pomalom varení nakrájanej kapusty s cibuľou, korením a často aj s údeným mäsom alebo klobásou. Výsledkom je jemné, sladkokyslé a aromatické jedlo, ktoré skvele dopĺňa napríklad knedle alebo zemiaky. Dusené kapusta je nielen chutné, ale aj výživné, bohaté na vitamíny a vlákninu. Je obľúbené najmä počas zimných mesiacov, keď zahreje a dodá energiu.