Dušené kapusta

Dušené kapusta
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Dusené kapusta, ktorú používame ako prílohu k mäsám, môže byť červená, biela alebo si môžeme pripraviť obe dve. Pri tejto variante ich musíme robiť každú zvlášť.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 hlávka biele alebo červené kapusta
3 lyžice cukor krištáľ
2 ks cibuľa
3 lyžice ribizľová marmeláda, keď červené kapusta
podľa potreby maste
základná omáčka
podľa chuti ocot
kmín
soľ
voda
cukor

Postup varenia podľa receptu

Olúpanú cibuľu najemno nakrájame a kapustu nakrájame na rezance.

Na panvici si rozpálime tuk a na ňom osmažíme cibuľku, ku ktorej pridáme 3 lyžice cukru. Smažíme tak dlho, kým cukor nezhnedne, nezkaramelizuje. Potom pridáme kapustu s rascou, soľou a všetko podlejeme vodou. Takto dusíme približne 20 minút. Potom kapustu zahustíme zápražkou z múky a rozpusteného masla.

Na konci dusenú kapustu dochutíme podľa seba octom, cukrom a soľou. Pri červenej kapuste pridáme marmeládu a krátko povaríme.

Podávame s mäsom a knedlíkmi.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Dušené kapusta

Dusené kapusta je obľúbené tradičné jedlo v stredoeurópskej kuchyni. Príprava spočíva v pomalom varení nakrájanej kapusty s cibuľou, korením a často aj s údeným mäsom alebo klobásou. Výsledkom je jemné, sladkokyslé a aromatické jedlo, ktoré skvele dopĺňa napríklad knedle alebo zemiaky. Dusené kapusta je nielen chutné, ale aj výživné, bohaté na vitamíny a vlákninu. Je obľúbené najmä počas zimných mesiacov, keď zahreje a dodá energiu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.1/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Prílohy, Vegetariánske, Zeleninové
Štítky: Česká kuchyňa, príloha, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Dušené kapusta.

Pridať komentár