Kopřivový špenát

Jar prináša obdobie obnovy, kedy zbierame čerstvé bylinky a oživujeme naše jedlá. Tento recept zahŕňa všetko toto v jednom.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
nedrevnaté vrchné výhonky mladých kopřív (množstvo podľa potreby)
2 celé vajcia
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
soľ
mletý čierny korenie
lán
strúhanka
Postup varenia podľa receptu
Odlomíme mladé, nezpevnené vrcholky žihľavy, približne 5 cm od ich koncov.
Pripravíme väčšie množstvo osolenej vody, ako keď varíme cestoviny, a akonáhle začne vrieť, pridáme do nej žihľavy a niekoľkokrát ich premiešame.
Žihľavy dôkladne prepláchneme a necháme oschnúť. Potom ich nasekáme na jemno alebo ich rozmelíme.
Na kúsky nakrájanú cibuľu osmažíme na troške masti a potom pridáme mleté žihľavy.
Pridáme rozmačkaný cesnak, osolíme a okoreníme podľa svojej chuti.
Pridáme rozšľahané vajcia a podľa potreby zahušťujeme strúhankou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kopřivový špenát
Kopřivový špenát je lahodné a zdravé jedlo, ktoré sa pripravuje z čerstvých mladých žihľavy. Táto voľne rastúca bylina, bohatá na živiny, dodáva pokrmu jedinečnú chuť a farbu. Žihľavy sú skvelým zdrojom vitamínov A, C a K, železa a ďalších minerálov. Príprava je jednoduchá – stačí ich povariť, podusiť s cibuľkou a cesnakom a dochutiť soľou a korením. Tento výživný špenát sa dá podávať ako príloha, súčasť cestovín alebo aj samostatný chod. Je to skvelý spôsob, ako využiť sezónne ingrediencie a užiť si chute prírody.