Žemlovka
Vianočku nakrájame na plátky, jablká ošúpeme a nakrájame na tenké kúsky. Tvaroh zmiešame so smotanou, pridáme jablká a osladíme podľa potreby. Maslo...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 jablká
100 g masla
1 menšia vianočka
250 ml smotany na šľahanie
250 g tvarohu
2 vajcia
5 lyžíc cukru
mletá škorica
Postup varenia podľa receptu
Vianočku si nakrájame na plátky a jablká najprv olúpeme a potom na tenké plátky nakrájame.
Tvaroh zmiešame so smotanou a jablkami a osladíme podľa potreby. Rozpustíme maslo.
Misku potrieme maslom, na dno položíme vianočku, ktorú pokvapkáme tretinou masla. Potom na ňu nanesieme tvarohovú zmes a jablká a posypeme škoricou.
Vrstvíme trikrát, pričom posledná vrstva je vianočka. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C asi 40 minút. Na dno rúry umiestnime pekáč s vodou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Žemlovka
Žemľovka je tradičný český dezert, ktorý sa pripravuje z rožkov, jabĺk a tvarohu. Tento lahodný pokrm je obľúbený najmä v chladnejších mesiacoch, keď zahreje a poteší chuťové poháriky. Žemľovka sa zvyčajne pečie do zlata a často sa podáva posypaná cukrom a škoricou. Môže byť tiež ozdobená vanilkovou omáčkou alebo kyslou smotanou. Je to skvelá voľba na využitie zvyšného pečiva a dodáva mu nový rozmer chutí.
Tomáš Rohlena