Bagety alebo žemle
![Bagety alebo žemle](/i/sk/bagety-alebo-zemle.jpg)
Tento recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho každý.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 ks vajce
0,25 dl vlažné mlieko
600 g hladká múka
1 balíček kvasnice
1 lyžička cukor
2 štipky soľ
1 dl olej
na ozdobu
mak
kmín
syr
hrubá soľ
sezamové semienko
na potretie
1 ks vajce
Postup varenia podľa receptu
Všetky ingrediencie premiešame a vytvoríme vláčne cesto, ktoré necháme 1/2 hodiny kysnúť.
Z cesta vytvárame bochánky, z ktorých vytvoríme buď žemle alebo bagety. Posypeme soľou, rascou, makom alebo sezamom podľa chuti a necháme chvíľu vykysnúť. Potom bagety narežeme ostrým nožom a dáme na plech. Potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej trúbe pri 180 °C asi 15 minút.
Čerstvé bagety alebo žemle môžeme podávať ako prílohu k jedlu alebo samostatne s rôznou oblohou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Bagety alebo žemle
Bagety a bulky sú obľúbené občerstvenie po celom svete. Bageta, s chrumkavou kôrkou a mäkkým stredom, je ideálna pre chutné sendviče. Môžete ju naplniť rôznymi ingredienciami, od čerstvej zeleniny po lahodné mäso. Na druhej strane sú bulky často mäkké a hebké, výborné k hamburgerom alebo ako súčasť raňajok so sladkými pom spreadami. Obe varianty ponúkajú široké možnosti využitia a sú obľúbené na piknikoch, oslavách alebo ako rýchle sústo na cestách.