Bravčová roláda s listovým špenátom a ľahkou vôňou koňaku

Bravčové mäso najprv umyjeme a potom nakrájame na plátky. Jemne ho naklepeme cez fóliu, ale nesmieme ho rozklepať príliš na tenko, skôr ho formujeme pomocou paličky.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1,5 kg bravčovej plece (kýta)
špenát čerstvý listový 250 g (alebo mrazený listový asi 7-8 valčekov)
soľ
koreňový čierny korenie
8 strúčikov cesnaku
cibuľa 4 ks
1 čajová lyžička olivového oleja
1 polievková lyžica slnečnicového oleja
3-4 polievkové lyžice hladkej múky
50 g masla
4 polievkové lyžice koňaku
smotana (31%)
Postup varenia podľa receptu
Bravčové mäso dôkladne vyčistíme a narežeme na jeden plát. Potom ho jemne naklepeme cez fóliu, pričom sa snažíme ho nerozmáčknuť na tenko, ale skôr tvarovať do rovnomerného plátu.
Cesnak ošúpeme a nakrájame na silnejšie plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na väčšie kocky. Čerstvý špenát preberieme, opláchneme a jemne osušíme. Na väčšej panvici zahrejeme lyžičku olivového oleja, pridáme polovicu cesnaku, necháme ho rozvoňať a potom vložíme pripravené špenátové listy. Tie na panvici opatrne premiešame a opečieme ich len tak dlho, až mierne zvädnú.
Potom suneme panvicu z ohňa. Mrazený špenát necháme rozmraziť a odstránime z neho prebytočnú vodu, potom pokračujeme rovnakým spôsobom ako s čerstvým špenátom. Rúru predhrejeme na 180°C.
Na panvici rozohrievame olej, pridáme cibuľu a restujeme ju do zlatova. Medzitým mäso osolíme, posypeme hrubo mletým čiernym korením a zvyšným cesnakom. Pokvapkáme ho dvoma lyžicami koňaku a pokladáme pripraveným špenátom. Zľahka osolíme, pridáme pár kúskov masla a polijeme dvoma lyžicami smotany.
Roládu zabalíme a upevníme ihlami alebo povrázkom. Zvonku ju osolíme a posypeme hrubým korením.
Opečenú cibuľu odsunieme na stranu pekáča, pridáme roládu a zo všetkých strán ju zhnedneme. Potom mäso podlejeme vriacim vývarom (alebo vodou) do výšky jednej tretiny mäsa, prikryjeme pokrievkou a dáme do rozpálenej rúry. Mäso pečieme do mäkka, občas otáčame a podlievame, len ak je to nutné.
Podľa druhu mäsa to trvá približne 1,5 hodiny. Počas pečenia stierame pripálené kúsky zo strán pekáča do šťavy, aby omáčka mala peknú farbu. Keď je roláda hotová, vyberieme ju a dáme do tepla.
Vydusíme šťavu na tuku a potom ju posypeme múkou a krátko restujeme, aby sme sa zbavili surovej chuti múky. Následne prikvapkáme studený vývar (alebo vodu) a dôkladne premiešame metličkou, aby sa netvorili hrudky. Necháme to variť zhruba 20 minút.
Omáčku potom prelejeme do hrnca, pridáme smotanu a jemne zahrejeme (smotana by mala byť izbovej teploty, inak by sa mohla v horúcej omáčke zraziť). Na záver pridáme zvyšok koňaku, pár kúskov masla a omáčku vypneme.
Do omáčky jemne pridáme štipku farebného korenia, aby sme zvýraznili jej vôňu a chuť. Roládu očistíme od ihiel a nití, nakrájame na plátky a servírujeme s omáčkou a houskovým knedlíkom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Bravčová roláda s listovým špenátom a ľahkou vôňou koňaku
bravčová roláda s lístkovým špenátom a jemnou vôňou koňaku je lahodným jedlom, ktoré spája šťavnaté bravčové mäso s jemnosťou špenátu. Roláda je starostlivo pripravená tak, aby mäso zostalo krehké a špenát dodal sviežosť. Koňak dodáva tomuto jedlu jedinečnú hĺbku chuti, čím sa stáva výnimočným ako pre slávnostné príležitosti, tak pre každodenné rodinné obedy. Pri podávaní s jemnou omáčkou a prílohou sa stáva skutočnou kulinárskou lahôdkou, ktorá poteší každého milovníka dobrého jedla.