Červený olej
![Červený olej](/i/sk/cerveny-olej.jpg)
Tento olej sa dá použiť na zvýraznenie jedál ako stolné korenie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 lyžičky mletá sladká paprika
2 lyžičky chilli
2 dl olej podľa chuti
Postup varenia podľa receptu
V hrnci si rozehrievame olej, ku ktorému pridáme chilli korenie a necháme spenené. Musíme si dávať pozor, aby sa nám nezačalo variť, inak olej zhorkne. Potom, čo nám olej spenil, zložíme z platne a vmiešame červenú papriku.
Olej necháme asi 10 minút odstáť a potom cez to najjemnejšie sitko, ktoré doma nájdeme, necháme precediť. Takto opakujeme, kým nie je olej čistý.
Počítajte s tým, že tento červený olej je dosť ostrý..
Čo ste ešte nevedeli o recepte Červený olej
Červený olej je tradičný pokrm obľúbený v mnohých afrických krajinách, najmä v Nigérii. Jeho základom je palmový olej, ktorý dodáva charakteristickú farbu a chuť. Červený olej sa často používa ako základ pre omáčky, do ktorých sa pridávajú rôzne ingrediencie, ako sú ryby, mäso alebo zelenina. V kombinácii s ryžou alebo jamom tvorí výdatné a výživné jedlo. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj bohatý na živiny, čo ho robí populárnym medzi miestnymi obyvateľmi.