Cuketové koláče s povidlami

Cuketa má veľmi široké možnosti využitia v kuchyni. Môžete ju použiť nielen v slaných jedlách, ale aj v dezertoch. Napríklad sa dajú pripraviť cuketové koláče plnené povidlami.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
300 g hladkej múky
150 g cukety
2 žĺtky
100 ml mlieka
1/2 kocky čerstvého droždia
2 lyžice majonézy
2 lyžice cukru
50 ml oleja
1 čajová lyžička rumu
soľ
citrónová kôra
Ďalej
povidla
vanilkový cukor
škorica
mandle na ozdobu
vajce na potretie
Postup varenia podľa receptu
Plech pokryjeme papierom na pečenie. Rúru zapneme, aby sa nahriála na 190-200 °C.
Cuketu najprv ošúpeme a nastrúhame. Trochu ju osolíme a necháme v sitku, aby sa zbavila nadbytočnej vody. Potom ju dôkladne vyžmíme, ideálne v utierke.
Do teplého mlieka pridáme trochu cukru a droždie a necháme urobiť kvások. Do preosiatej múky zamiešame cuketu, olej, kvások a ostatné ingrediencie.
Najprv pripravíme hladké cesto a potom lyžicou naberáme kúsky, ktoré položíme na pomúčený stôl. Vytvoríme malé bocháňky ako pri plnení koláčov a spojíme ich na plechu.
Poviedla okoreníme škoricou a vanilkovým cukrom. Pomocou menšej skleničky vytvoríme dôlček a potrieme ho rozšľahaným vajcom. Potom naplníme dôlček ochutenými poviedlami a na vrch položíme mandle.
Vložíme plech do rúry a pečieme pri teplote 190-200 °C asi 15 minút.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Cuketové koláče s povidlami
Cuketové koláčky s povidly sú vynikajúcou pochúťkou, ktorá spája osviežujúcu chuť cukety a sladkosť ovocných povidiel. Tieto koláčky sú nielen chutné, ale aj zdravé, pretože cuketa dodáva vlákninu a živiny. Príprava je jednoduchá a rýchla, ideálna na akúkoľvek príležitosť, či už ako dezert alebo desiatu. Pečené do zlatista, s jemne chrumkavou kôrčičkou, sú dokonalým pohostením pre rodinu aj priateľov. Určite si ich zamilujete!