Dauphinois zapečené zemiaky

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky, najlepšie o hrúbke maximálne 1 mm, a dôkladne ich osušeníme. Na dno zapekacej nádoby rozprestrieme prelisovaný cesnak...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kg zemiakov
200 ml smotany
200 ml bujónu alebo silného vývaru
1 strúčik cesnaku
maslo
čierny korenie
soľ
asi 40 g jemne nastrúhanej tvrdej syra
Postup varenia podľa receptu
Zemiaky olúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky, najviac 1 mm hrubé, a osušíme ich. Na dno zapekacej misy roztlačíme prolisovaný cesnak a pridáme 1-2 lyžice masla. Plátky zemiakov kladieme vedľa seba, každú vrstvu mierne osolíme a posypeme korením.
Polijeme zmesou smotany a vývaru, prikryjeme pečiacim papierom alebo hliníkovou fóliou a zaťažíme, napríklad pokrievkou, aby zemiaky držali pohromade. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme hodinu. Potom odkryjeme, zvýšime teplotu a dopiekame ďalších 30 minút. Po 15 minútach posypeme nastrúhaným syrom, ja som použila pecorino.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Dauphinois zapečené zemiaky
Dauphinois gratinované zemiaky, známe aj ako gratin dauphinois, sú tradičným francúzskym jedlom, ktoré pochádza z oblasti Dauphiné. Tento lahodný pokrm sa pripravuje z tenkých plátkov zemiakov, ktoré sú vrstvené s cesnakom a smotanou, a posypané syrom. Pri pečení vzniká zlatistá kôrka, ktorá dodáva zemiakom výnimočnú chuť a arómu. Je ideálnou prílohou k mäsovým pokrmom, ale môžu sa podávať aj ako samostatné jedlo. Gratinované zemiaky kombinujú jednoduchosti prípravy s bohatým a krémovým výsledkom, čo z nich robí obľúbenú voľbu pre rodinné večere.