Dauphinois zapečené zemiaky

Dauphinois zapečené zemiaky
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky, najlepšie o hrúbke maximálne 1 mm, a dôkladne ich osušeníme. Na dno zapekacej nádoby rozprestrieme prelisovaný cesnak...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 kg zemiakov
200 ml smotany
200 ml bujónu alebo silného vývaru
1 strúčik cesnaku
maslo
čierny korenie
soľ

asi 40 g jemne nastrúhanej tvrdej syra

Postup varenia podľa receptu

Zemiaky olúpeme a nakrájame na čo najtenšie plátky, najviac 1 mm hrubé, a osušíme ich. Na dno zapekacej misy roztlačíme prolisovaný cesnak a pridáme 1-2 lyžice masla. Plátky zemiakov kladieme vedľa seba, každú vrstvu mierne osolíme a posypeme korením.

Polijeme zmesou smotany a vývaru, prikryjeme pečiacim papierom alebo hliníkovou fóliou a zaťažíme, napríklad pokrievkou, aby zemiaky držali pohromade. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme hodinu. Potom odkryjeme, zvýšime teplotu a dopiekame ďalších 30 minút. Po 15 minútach posypeme nastrúhaným syrom, ja som použila pecorino.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Dauphinois zapečené zemiaky

Dauphinois gratinované zemiaky, známe aj ako gratin dauphinois, sú tradičným francúzskym jedlom, ktoré pochádza z oblasti Dauphiné. Tento lahodný pokrm sa pripravuje z tenkých plátkov zemiakov, ktoré sú vrstvené s cesnakom a smotanou, a posypané syrom. Pri pečení vzniká zlatistá kôrka, ktorá dodáva zemiakom výnimočnú chuť a arómu. Je ideálnou prílohou k mäsovým pokrmom, ale môžu sa podávať aj ako samostatné jedlo. Gratinované zemiaky kombinujú jednoduchosti prípravy s bohatým a krémovým výsledkom, čo z nich robí obľúbenú voľbu pre rodinné večere.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (38 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Prílohy
Tag: Zelenina, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, ľahký, pre začiatočníkov, zemiakové jedlá, prílohy, zemiakové, pečenie

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Dauphinois zapečené zemiaky.

Pridať komentár