Zaváranie paradajok
![Zaváranie paradajok](/i/sk/zavaranie-paradajok.jpg)
Čas zavárania paradajok prichádza na prelome júla a augusta, kedy naše záhrady pretekajú bohatou úrodou tohto ovocia či tejto zeleniny (?). V tomto ohľade panuje pomerne zaujímavý rozpor, pretože niektoré súdy v Amerike rozhodli, že paradajky sú zelenina, iné že ovocie, a napríklad Európska únia zaradila paradajky v roku 2011 do kategórie ovocia, s čím súhlasí aj botanici, pretože paradajky rastú na vytrvalom kríku. Nech tak či onak, zaváranie paradajok prináša cestu, ako sa zbaviť prebytočnej úrody. Zaváranie je veľmi jednoduché, notabene zavariť paradajky, a tak to „vyskúšajte“ aj vy. Recept na zaváranie paradajok, a to bez nálevu, nájdete o niečo nižšie.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
rajčatá
voda
2 lyžice citrónovej šťavy
1 čajová lyžička soli
Postup varenia podľa receptu
Najprv paradajky dôkladne umyte, následne ich zbavte šupky a to tak, že ich na 1 minútu ponoríte do horúcej vody. Po vybratí ich prudko schlaďte v studenej vode, olúpte a zbavte tuhého stredu okolo stopky.
Na dno sklenej nádoby s objemom 1 liter dajte 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy a 1 čajovú lyžičku soli. Potom do nej naložte paradajky, zalejte vriacou vodou a starostlivo uzavrite.
Pri teplote 90 °C zavárajte cca 40 minút. Nakoniec nechajte sklenice s paradajkami vychladnúť otočené dnom nahor.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zaváranie paradajok
Zaváranie paradajok je tradičná metóda konzervácie, ktorá umožňuje uchovať chuť čerstvých paradajok po celý rok. Proces začína výberom zrelých, nepoškodených plodov, ktoré sa následne ošúpajú a nakrájajú. Paradajky sa potom ukladajú do sterilizovaných sklenených nádob, ktoré sa uzatvoria a krátko povařia vo vodnom kúpeli. Tento postup zabezpečuje dlhú trvanlivosť a zachovanie výživových hodnôt. Zavarené paradajky sú ideálne na prípravu polievok, omáčok či ako základ pre paradajkové jedlá.