Domáce klobásy
![Domáce klobásy](/i/sk/domace-klobasy.jpg)
Chystáte oslavu, vonkajšiu párty alebo len posedenie s kamarátmi? To vám určite prídu vhod domáce klobásy.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
soľ
800 ml voda
2 kg hoviězé mäso (krk alebo predné)
2 kg bravčová plec (bez kosti)
6 kg bravčový bok (bez kože, bez kostí)
obľúbené korenie
1 balenie bravčové črevá
Postup varenia podľa receptu
Najprv si zájdeme k mäsiarovi pre kvalitné mäso. Pripravíme si dve nádoby.
Na doske si pokrájame hovädzie mäso a osolíme. To isté s bravčovým mäsom. Teraz bude mäso odpočívať (musí sa uležat') pri teplote 5 - 7 °C. A to 3 dni.
Po uplynutí, si 1 kg bravčového bôčika umeleme na strojku na jemnej doske. To isté urobíme s 2 kg hovädzieho mäsa.
Ostatné mäso si nameleme na strojku na doske (na hrubé - 16 mm).
Do jemne namletého mäsa pridáme vodu zmiešanú so svojím obľúbeným korením.
K tomu teraz pridáme mäso, ktoré máme už namleté na hrubej doske.
Ingrediencie zmiešame a spracujeme. Naplníme do čriev. Potom už budeme údiť na 70 °C. Údime zhruba 5-6 hodín. Potom si stačí len vychutnávať skvelé domáce klobásy. Takmer 8 kg chutných klobás.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce klobásy
Domáce klobásy predstavujú tradičnú delikatesu, ktorá má svoju nezastupiteľnú úlohu v slovenskej kuchyni. Ich príprava vyžaduje kvalitné mäso, zvyčajne bravčové, ktoré sa starostlivo ochutí cesnakom, paprikou a rôznymi bylinkami. Klobásy sa následne narazia do čriev a údia sa pri nízkych teplotách, čo im dodáva neodolateľnú chuť a vôňu. Domáce klobásy sú obľúbené nielen ako hlavný chod, ale aj ako prísada do polievok alebo studených misiek. Vďaka svojej autentickej chuti a kvalitným surovinám sú klobásy považované za pokrm, ktorý nielen zasýti, ale aj poteší chuťové poháriky.