Domáce škvarky a masť

Škvarky predstavujú tradičnú českú pochúťku, ktorú si radi vychutnávame s chlebom a pivom. Domáca príprava škvarkov rozhodne nie je zložitá, ale…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 kg bravčovej masti
100-150 ml vody
100 ml mlieka
soľ
Postup varenia podľa receptu
Sádlo nakrájame na kocky o veľkosti 2x2 cm a vložíme ich do širšieho hrnca.
Hrnček zakryjeme pokrievkou a na slabom ohni začneme škvarky zahievať. Tento proces trvá približne 30 minút. Počas tejto doby škvarky uvoľnia sádlo.
Po 30 minútach zložíme víko a škvarky začneme pravidelne miešať. Akonáhle sa začnú lepiť na dno, pridáme približne 50 ml vody a necháme ich ďalej škvariť. Tento proces trvá okolo 1,5 až 2 hodín.
Počas škvarenia je možné škvarky občas ľahko podliať vodou, a to 1 až 2-krát.
Keď škvarky začnú plávať v tuku, precedíme ich cez sitko, vrátime ich späť do hrnca a ďalej smažíme.
Keď škvarky zhnednú do zlatista, pridáme mlieko a počkáme, až sa mlieko úplne vyškvarí. Vďaka mlieku škvarky ztmavnú a budú mať vynikajúcu chuť.
Na konci škvarky znovu prebehnú cez sitko, necháme ich okapať a vychladnúť.
Škvarky osolíme tesne pred servírovaním.
Zvyšok sádla prelejeme do pohárov a necháme ho úplne vychladnúť. Potom uskladníme v chladničke a využijeme neskôr.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce škvarky a masť
Domáce škvarky a sadlo sú tradičnými delikatesami českej kuchyne. Škvarky, vyrobené z bravčového mäsa, sú chutné a chrumkavé, ideálne ako pochutiny k pivu alebo na chlieb. Sadlo, ktoré sa získava pri príprave škvarkov, je bohatým zdrojom chuti a výživy, často sa používa na varenie alebo ako pomazánka. Tieto lahôdky si obľúbili najmä tí, ktorí ocenia poctivé a rustikálne jedlo plné tradície a domácej atmosféry. Podávané s cibuľou a kyslými uhorkami predstavujú obľúbenú kombináciu, ktorá poteší každého milovníka českej gastronómie.