Domáce škvarky a masť

Domáce škvarky a masť
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 180 minút
Porcie: 1

Škvarky predstavujú tradičnú českú pochúťku, ktorú si radi vychutnávame s chlebom a pivom. Domáca príprava škvarkov rozhodne nie je zložitá, ale…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

2 kg bravčovej masti
100-150 ml vody
100 ml mlieka
soľ

Postup varenia podľa receptu

Sádlo nakrájame na kocky o veľkosti 2x2 cm a vložíme ich do širšieho hrnca.

Hrnček zakryjeme pokrievkou a na slabom ohni začneme škvarky zahievať. Tento proces trvá približne 30 minút. Počas tejto doby škvarky uvoľnia sádlo.

Po 30 minútach zložíme víko a škvarky začneme pravidelne miešať. Akonáhle sa začnú lepiť na dno, pridáme približne 50 ml vody a necháme ich ďalej škvariť. Tento proces trvá okolo 1,5 až 2 hodín.

Počas škvarenia je možné škvarky občas ľahko podliať vodou, a to 1 až 2-krát.

Keď škvarky začnú plávať v tuku, precedíme ich cez sitko, vrátime ich späť do hrnca a ďalej smažíme.

Keď škvarky zhnednú do zlatista, pridáme mlieko a počkáme, až sa mlieko úplne vyškvarí. Vďaka mlieku škvarky ztmavnú a budú mať vynikajúcu chuť.

Na konci škvarky znovu prebehnú cez sitko, necháme ich okapať a vychladnúť.

Škvarky osolíme tesne pred servírovaním.

Zvyšok sádla prelejeme do pohárov a necháme ho úplne vychladnúť. Potom uskladníme v chladničke a využijeme neskôr.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Domáce škvarky a masť

Domáce škvarky a sadlo sú tradičnými delikatesami českej kuchyne. Škvarky, vyrobené z bravčového mäsa, sú chutné a chrumkavé, ideálne ako pochutiny k pivu alebo na chlieb. Sadlo, ktoré sa získava pri príprave škvarkov, je bohatým zdrojom chuti a výživy, často sa používa na varenie alebo ako pomazánka. Tieto lahôdky si obľúbili najmä tí, ktorí ocenia poctivé a rustikálne jedlo plné tradície a domácej atmosféry. Podávané s cibuľou a kyslými uhorkami predstavujú obľúbenú kombináciu, ktorá poteší každého milovníka českej gastronómie.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (48 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Bravčové mäso
Tag: bravčové mäso, varenie, bežný deň, slané, lacné, česká, ľahký, pre začiatočníkov, vyprážanie, zimné recepty, fašiangy

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Domáce škvarky a masť.

Pridať komentár