Francúzska bageta
![Francúzska bageta](/i/sk/francuzska-bageta.jpg)
Pripravíme si všetky suroviny na cesto a následne zmiešame dokopy a vyhnietime si cesto, ktoré potom dáme stranou asi na 15 minút odpočívať.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
800 g hladká múka
450 ml mlieko
1,5 lyžice med
1,5 čajovej lyžičky soľ
1/2 kocky kvasnice
1,5 čajovej lyžičky cukor
Postup varenia podľa receptu
Rozdelíme si na 4 rovnomerné diely, z ktorých vyvaľkáme dlhšie bagety. Tieto pokladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Z vrchu ich ľahko narežeme a necháme na 45 minút vykysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 180°C, kam na dno položíme nádobku s vodou.
Potom, čo nám bagetky vykysli, vkladáme ich do rúry a asi 20 minút pečieme, kým nám nezlatej.
Po vybratí bagiet potrieme vlažnou vodou a necháme vychladnúť.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Francúzska bageta
Francúzska bageta je ikonický chlieb, ktorý sa vyznačuje svojou chrumkavou kôrkou a mäkkým, nadýchaným stredom. Tento tradičný chlieb, vyrábaný z jednoduchých ingrediencií, ako sú pšeničná múka, voda, soľ a kvások, sa pečie niekoľko hodín pred podávaním. Bageta je obľúbená nielen ako príloha k jedlám, ale aj ako základ pre sendviče typu "baguette". Jej dĺžka a tvar, typicky okolo 65 cm, z nej robia ideálnu voľbu na zdieľanie alebo jednoduché občerstvenie na cestách. Bezpochyby je neoddeliteľnou súčasťou francúzskej kultúry a gastronomie.