Halušky s bryndzou a slaninou

Halušky s bryndzou a slaninou
Doba prípravy: 10 minút
Doba varenia: 35 minút
Porcie: 4

Halušky s brynzou, halušky s kapustou aj všeobecne halušky ako recept sa u nás na Slovensku stali domácim jedlom. Halušky totiž pochádzajú zo Slovenska, kde zohrávajú rolu národného jedla. Keď pridáte do cesta nastrúhané zemiaky, vznikne pokrm, ktorému sa hovorí strapačky. Halušky je možné podávať aj s makom alebo povidlami, no zďaleka najpopulárnejšie sú halušky s brynzou.
Recept na halušky je náročný a veľmi sýty, čím sa výborne hodí do zimného obdobia, pretože spoľahlivo zahreje. Halušky a ich recept sú tiež veľmi jednoduché, a tak ich zvládne nejedna začínajúca kuchárka alebo kuchár. Tento recept je na halušky s brynzou a slaninou.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

750 g zemiaky
250–300 g hladkej múky
150 g bryndze
100 g slaniny
olej
soľ

Postup varenia podľa receptu

Najprv oškrabte a nastrúhajte zemiaky na jemnom strúhadle. Osolte ich, prisypte múku. Tým vytvoríte cesto, ktoré by malo v ideálnom prípade lepiť.

Vo väčšom hrnci priveďte k varu vodu. Cesto potom do vody protlačte sitom s veľkými okami. Akonáhle vyplávajú na povrch, nechajte ich 5 až 7 minút povariť. Potom ich pomocou sitka vyberte. Halušky nevarte naraz, ale rozdeľte ich napríklad na trikrát, aby sa v hrnci netlačili a všetky sa rovnomerne uvarili.

V priebehu varenia halušiek na troške zahriateho oleja osmažte na kocky nakrájanú slaninu. Ešte teplé halušky potom priamo na panvici premiešajte so slaninou, bryndzou a slaninou. Ihneď podávajte.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Halušky s bryndzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou je tradičný slovenský pokrm, ktorý spája jednoduché chute do harmonického celku. Halušky, malé knedlíčky z zemiakového cesta, sú zmiešané s brynzou, jemným ovčím syrom, ktorý dodáva krémovú štruktúru a nezameniteľnú chuť. Slanina, nakrájaná na kocky a osmažená do chrumkava, pridáva výrazný, slaný prvok, ktorý dokonale dopĺňa jemnú bryndzu a chuťovo neutrálné halušky. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj výživný, a predstavuje dokonalú fúziu tradičných ingrediencií slovenskej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.6/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hlavné jedlo, Bravčové mäso
Štítky: predjedlo, detská výživa, hlavné jedlo, Ostatné kuchyne, príloha, Slovenská kuchyňa, syr, bravčové mäso

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Halušky s bryndzou a slaninou.

Pridať komentár