Halušky s bryndzou a slaninou
![Halušky s bryndzou a slaninou](/i/sk/halusky-s-bryndzou-a-slaninou.jpg)
Halušky s brynzou, halušky s kapustou aj všeobecne halušky ako recept sa u nás na Slovensku stali domácim jedlom. Halušky totiž pochádzajú zo Slovenska, kde zohrávajú rolu národného jedla. Keď pridáte do cesta nastrúhané zemiaky, vznikne pokrm, ktorému sa hovorí strapačky. Halušky je možné podávať aj s makom alebo povidlami, no zďaleka najpopulárnejšie sú halušky s brynzou.
Recept na halušky je náročný a veľmi sýty, čím sa výborne hodí do zimného obdobia, pretože spoľahlivo zahreje. Halušky a ich recept sú tiež veľmi jednoduché, a tak ich zvládne nejedna začínajúca kuchárka alebo kuchár. Tento recept je na halušky s brynzou a slaninou.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
750 g zemiaky
250–300 g hladkej múky
150 g bryndze
100 g slaniny
olej
soľ
Postup varenia podľa receptu
Najprv oškrabte a nastrúhajte zemiaky na jemnom strúhadle. Osolte ich, prisypte múku. Tým vytvoríte cesto, ktoré by malo v ideálnom prípade lepiť.
Vo väčšom hrnci priveďte k varu vodu. Cesto potom do vody protlačte sitom s veľkými okami. Akonáhle vyplávajú na povrch, nechajte ich 5 až 7 minút povariť. Potom ich pomocou sitka vyberte. Halušky nevarte naraz, ale rozdeľte ich napríklad na trikrát, aby sa v hrnci netlačili a všetky sa rovnomerne uvarili.
V priebehu varenia halušiek na troške zahriateho oleja osmažte na kocky nakrájanú slaninu. Ešte teplé halušky potom priamo na panvici premiešajte so slaninou, bryndzou a slaninou. Ihneď podávajte.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Halušky s bryndzou a slaninou
Halušky s brynzou a slaninou je tradičný slovenský pokrm, ktorý spája jednoduché chute do harmonického celku. Halušky, malé knedlíčky z zemiakového cesta, sú zmiešané s brynzou, jemným ovčím syrom, ktorý dodáva krémovú štruktúru a nezameniteľnú chuť. Slanina, nakrájaná na kocky a osmažená do chrumkava, pridáva výrazný, slaný prvok, ktorý dokonale dopĺňa jemnú bryndzu a chuťovo neutrálné halušky. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj výživný, a predstavuje dokonalú fúziu tradičných ingrediencií slovenskej kuchyne.