Panenka v schwarzwaldskej šunke s pečeným zemiakom

Panenka v schwarzwaldskej šunke s pečeným zemiakom
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 60 minút
Porcie: 4

Panenka v schwarzwaldskej šunke s pečeným zemiakom je úplne jednoduchý a rýchly recept. Vepřová panenka pri príprave nekladie veľký odpor. Je to mäso, ktoré ochotne zmäkne, a keď ho poriadne okoreníte, tak bude skvele šťavnaté. Výraznejšej chuti pomôže aj šunka alebo slanina. S prílohou je potrebné začať skôr, pretože je časovo náročnejšia. Do prípravy mäsa sa pustíme, až budú zemiaky prakticky takmer mäkké. Ak chceme pečenie zemiakov urýchliť, rozkrojíme ich na polovice a prekrájame vrchnú časť každej polovičky.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

veprova panenka
schwarzwaldská šunka
zemiaky
smotana na varenie
niva
rozmarín
tymian
soľ
pepř
olej

Postup varenia podľa receptu

Stredne veľké zemiaky starostlivo umyjeme a očistíme drôtenkou na riad. Zemiaky prekrojíme nožom, naskladáme do zapekacej misy a potrieme olejom, v ktorom sme predtým nechali zatepla vylúhovať rozmarín a tymián. Osolíme a vložíme do vyhriatej rúry na 220 °C. Počítame s dĺžkou pečenia od 45 minút až do jednej hodiny, zemiaky musia byť dobre prepečené.

Panenku nakrájame na trojcentimetrové špalky, obalíme schwarzwaldskou šunkou a zafixujeme špáradlom. Osolíme a okoreníme. Na rozpálenej panvici vlijeme 1-2 polievkové lyžice oleja a medailónky opečieme z oboch strán dozlatista, potom teplotu znížime, panvicu priklopíme a necháme pomaly dopiecť. Medailónky musia ostať krehké a šťavnaté.

Medailónky presunieme z panvice do misy alebo pekáča a vložíme do vyhriatej rúry k zemiakom, ktoré už v tejto chvíli musia byť upečené, dlhá doba v horúcej rúre by jemné mäso z panenky zbytočne vysušila.

Panvicu s výpekom zalijeme trochou vody, premiešame, vsypeme nastrúhanú nivu, syr necháme rozpustiť a prilijeme smotanu. Miešame do zhustnutia a odstavíme. Výpeku nesmie byť pripálený, syrová omáčka by získala horkú chuť.

Zemiaky naservírujeme na taniere, rovnako ako medailónky. Prípadnú šťavu, ktorú dodatočne pustili medailónky, vmiešame do syrovej omáčky, ktorou decentne prelejeme každú porciu.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Panenka v schwarzwaldskej šunke s pečeným zemiakom

Panenka v schwarzwaldskej šunke s pečenými zemiakmi je delikátne jedlo, ktoré kombinuje jemnosť bravčovej panenky s výraznou chuťou schwarzwaldskej šunky. Bravčová panenka je šťavnatý kus mäsa, ktorého príprava vyžaduje precíznosť, aby si uchovala svoju mäkkosť. Primerane slaná schwarzwaldská šunka obopína panenku, dodáva jej charakteristický údený nádych a chráni mäso pred vysušením. Pečené zemiaky, do chrumkava upečené s rozmarínom a olivovým olejom, dopĺňajú toto jedlo svojou rustikálnou chuťou. Skvelá kombinácia surovín vytvára harmóniu chutí, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších gurmánov.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hlavné jedlo, Bravčové mäso
Štítky: zemiaky, sviečková, šunka, bravčová panenka, bravčové mäso

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Panenka v schwarzwaldskej šunke s pečeným zemiakom.

Pridať komentár