Prepustené maslo

Prepustené maslo, známe tiež ako ghí, si môžeme jednoducho vyrobiť z obyčajného masla. Táto forma masla má lepšie nutričné vlastnosti...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
250 g masla
Postup varenia podľa receptu
Vložíme maslo do panvice alebo do nízkeho hrnca s hrubým dnom a na veľmi slabom ohni ho necháme roztopiť.
Pri pomalom varení po dobu asi 30 minút odstraňujeme nadbytočnú tekutinu. Pravidelne miešame a zbierame vznikajúcu penu. Konečné maslo by malo mať zlatistú farbu a byť priezračné.
Hotové maslo prefiltrujeme pomocou jemného sitka, ktoré je pokryté plátnom alebo papierovým filtrom, napríklad kávovým.
Potom zmes prelejeme do vhodnej uzatvárateľnej nádoby, necháme ju vychladnúť a uložíme do chladničky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Prepustené maslo
Prepuštěné maslo, známe tiež ako ghee, je tradičný tuk používaný v mnohých kuchyniach sveta, najmä v indickej a ajurvédskej. Vyrába sa pomalým zahřívaním masla, čím sa odstráni voda a mliečne bielkoviny, čím vzniká čistý, zlatistý tuk s nutričnými vlastnosťami. Tento tuk má vysoký dymový bod, čo ho robí ideálnym na varenie pri vysokých teplotách. Prepuštěné maslo je bohaté na zdravé tuky a vitamíny, a má navyše dlhšiu trvanlivosť ako bežné maslo.