Houbový kuba

Kuba, tradičné české jedlo z húb, sa často podáva na Štedrý deň na obed. Tento výdatný a vegetariánsky pokrm má ako základ…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
400 g kroup
150 g sadla
50 g sušených húb
5 strúčikov cesnaku
3 cibule
1-5 lyžíc majoránu
maslo
soľ
mletý čierny korenie
sádlo na vymazanie pekáča
Postup varenia podľa receptu
Houbám doprajeme, aby sa v teplej vode máčali 1 až 2 hodiny.
Olúpeme cibuľu a jemne ju nakrájame. Cesnak olúpeme a prelisujeme.
Kroupy zalejeme horúcou vodou, prepláchneme ich a varíme s kúskom sadla, kým nezmäknú. Potom zlejeme prebytočnú vodu.
Na sadle osmažíme cibuľu.
Do zmesi pridáme mäkké kroupy, huby a ochutíme čiernym korením, soľou, rozmačkaným cesnakom a majoránkou.
Pekáč potrieme sadlom a potom ho naplníme zmesou.
Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte asi 30–40 minút.
Pred servírovaním pridáme kúsok masla, čo dodá kubu krémovejšiu konzistenciu.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Houbový kuba
Hubový kuba je tradičný český pokrm, ktorý sa pripravuje z hubovej zmesi, krúp a korenia. Tento pokrm, pochádzajúci najmä z oblasti Čiech, je obľúbený v zimnom období, keď sú huby ľahko dostupné. Okrem sušených húb sa do kuby často pridávajú cibuľa, cesnak a bylinky, čo jej dodáva výraznú chuť. Hubový kuba je skvelou voľbou pre vegetariánske stravovanie a zaručuje bohatú a sýtu porciu, ideálnu na sviatočný stôl.