Hrachová kaša
![Hrachová kaša](/i/sk/hrachova-kasa.jpg)
Vo vode prepláchneme polený žltý hrách, ten sa nemusí vopred namáčať. Prepláchnutý hrách dávame do 2 litrov vody tak, aby bol ponorený a asi hodinu ho varíme. Štvrť hodiny pred koncom varenia potom hrách osolíme.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
2 l voda
omáčka 500 g polděný žltý hrach
1 čajová lyžička soľ
podľa chuti 1 ks cibuľa
soľ
100 ml sladká smotana
mletý čierny korenie
príloha klobása alebo párky
sterilizované uhorky
chlieb
Postup varenia podľa receptu
Olúpanú cibuľu orestujeme na oleji. Scezený hráš rozmixujeme a vodu z neho si nechávame stranou. Z rozmixovaného hrášku nám vznikne hustá kaša, na ktorú použijeme scezenú vodu na zriedenie podľa potreby.
Ako posledné pridáme do kaše osmahnutú cibuľu, smotanu, soľ a korenie.
Hrachovú kašu podávame s pečivom a uhorkou. Môžeme pridať aj opraženú klobásu či varené párky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hrachová kaša
Hrachová kaša je tradičné české jedlo, ktoré sa vyrába z varenej hrachu, často doplnené zemiakmi a koreňovou zeleninou. Základom je rozvarený hrach, ktorý sa následne rozmixuje alebo rozmačká na jemnú kašu. Jedlo je výživné a bohaté na vlákninu a bielkoviny, čo ho činí ideálnou voľbou pre vegetariánov. Hrachová kaša sa často podáva s údeným mäsom, slaninou alebo cibuľou, ale vegetariánske varianty sú tiež veľmi obľúbené. Táto chutná kaša je obľúbená najmä v zimných mesiacoch, keď zahreje a dodá energiu.