Klasická bešamelová omáčka
Bešamelová omáčka patrí neodmysliteľne do každej kuchyne.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
3 polievkové lyžice pravé maslo
soľ
muškátový oriešok
1/2 l studené mlieko - polotučné
3 polievkové lyžice múka - hladká
Postup varenia podľa receptu
Vezmeme si sitko a hladkú múku si pekne prosejeme.
V hrnci si rozpustíme pravé maslo. Prisypávame postupne hladkú múku a vareškou premiešavame.
Po chvíli si vezmeme metličku a začneme nalievať studené mlieko.
Metličkou zapracovávame múku s mliekom a dôkladne šľaháme.
Omáčku budeme variť za stáleho miešania zhruba 15 - 20 minút.
Na záver pridáme maličko strúhaného muškátového orieška. Osolíme.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Klasická bešamelová omáčka
Klasická bešamelová omáčka je základná biela omáčka francúzskej kuchyne. Jej príprava zahŕňa maslo, múku a mlieko. Najprv sa na strednom plameni rozpustí maslo, do ktorého sa vmieša múka, aby vznikla svetlá zlatohnedá kaša. Postupným prilievaním teplého mlieka a nepretržitým miešaním sa dosiahne hladká konzistencia. Omáčka sa dochutí soľou, korením a strúhaným muškátovým orechom. Bešamel sa používa ako základ mnohých ďalších omáčok, napríklad syrovej. Je tiež neodmysliteľnou súčasťou jedál, ako sú lasagne alebo gratinovaná zelenina.