Klasická bešamelová omáčka

Klasická bešamelová omáčka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Bešamelová omáčka patrí neodmysliteľne do každej kuchyne.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

3 polievkové lyžice pravé maslo
soľ
muškátový oriešok
1/2 l studené mlieko - polotučné
3 polievkové lyžice múka - hladká

Postup varenia podľa receptu

Vezmeme si sitko a hladkú múku si pekne prosejeme.

V hrnci si rozpustíme pravé maslo. Prisypávame postupne hladkú múku a vareškou premiešavame.

Po chvíli si vezmeme metličku a začneme nalievať studené mlieko.

Metličkou zapracovávame múku s mliekom a dôkladne šľaháme.

Omáčku budeme variť za stáleho miešania zhruba 15 - 20 minút.

Na záver pridáme maličko strúhaného muškátového orieška. Osolíme.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Klasická bešamelová omáčka

Klasická bešamelová omáčka je základná biela omáčka francúzskej kuchyne. Jej príprava zahŕňa maslo, múku a mlieko. Najprv sa na strednom plameni rozpustí maslo, do ktorého sa vmieša múka, aby vznikla svetlá zlatohnedá kaša. Postupným prilievaním teplého mlieka a nepretržitým miešaním sa dosiahne hladká konzistencia. Omáčka sa dochutí soľou, korením a strúhaným muškátovým orechom. Bešamel sa používa ako základ mnohých ďalších omáčok, napríklad syrovej. Je tiež neodmysliteľnou súčasťou jedál, ako sú lasagne alebo gratinovaná zelenina.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.6/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Omáčky
Štítky: Francúzska kuchyňa, omáčka, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Klasická bešamelová omáčka.

Pridať komentár