Čerešňová omáčka

Čerešňová omáčka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Hovädzie mäso (zadné alebo predné podľa preferencie) osolíme a na rozpustenom masle s olejom zo všetkých strán rýchlo opečieme. Potom...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 kg hovädzieho mäsa
cca 100 g masla
1 lyžica oleja
soľ
cca 400-500 g vypeckovaných čerešní
250 ml smotany na šľahanie
hladká múka

Ďalej podľa chuti
škorica
biele víno - sladšie
klinček
citrónová kôra
citrónová šťava

Postup varenia podľa receptu

Hovädzie mäso, či už z prednej alebo zadnej časti, osolíme a prudko osmažíme na zmesi rozpušteného masla a oleja. Potom pridáme vodu, znovu osolíme a dusíme, kým mäso nezmäkne. Akonáhle je mäso mäkké, vyberieme ho na tanier a dovaříme omáčku.

Chuť omáčky závisí na osobných preferenciách kuchára/kuchárky a tiež na tom, aké sú čerešne sladké a zrelé.

Pri dusení mäsa môžeme omáčku obohatiť o biele víno, ktorého množstvo je zhruba 2 decilitre.

Do vývaru pridáme čerešne a ak sú zrelé, sladké a voňavé, stačí ich len krátko povariť, načež primiešame smotanu zmiešanú s hladkou múkou na zahustenie omáčky. Potom všetko necháme chvíľu povariť a máme hotovo. Ak preferujeme korenistú omáčku, pridáme k čerešňám aj trochu škorice, 3-4 klinčeky a kúsok čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry. Ak sú čerešne príliš sladké, po pridaní smotany môžeme do omáčky zakomponovať aj trochu citrónovej šťavy.

Mäso, ktoré sme odložili, nakrájame na plátky a vložíme do omáčky ohriať.

Servírujeme s kynutým alebo houskovým knedlíkom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Čerešňová omáčka

Čerešňová omáčka je lahodný pokrm, ktorý dodáva jedlu jedinečnú sladkokyslú chuť. Vyrába sa z čerstvých alebo kompótovaných čerešní, ktoré sa varia s cukrom, citrónovou šťavou a korením, ako je škorica alebo klinček. Táto omáčka sa skvele hodí k mäsovým pokrmom, ako je kačica alebo bravčové, a môže byť tiež použitá ako dekoračný prvok dezertov, napríklad zmrzlín alebo cheesecakov. Čerešňová omáčka je nielen chutná, ale tiež pridáva jedlu krásnu farbu a arómu, ktorá poteší všetky zmysly.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Omáčky
Tag: hovädzie mäso, omáčky, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, česká, letné recepty, náročné, náročný, dusenie, čerešne

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Čerešňová omáčka.

Pridať komentár