Čerešňová omáčka

Hovädzie mäso (zadné alebo predné podľa preferencie) osolíme a na rozpustenom masle s olejom zo všetkých strán rýchlo opečieme. Potom...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kg hovädzieho mäsa
cca 100 g masla
1 lyžica oleja
soľ
cca 400-500 g vypeckovaných čerešní
250 ml smotany na šľahanie
hladká múka
Ďalej podľa chuti
škorica
biele víno - sladšie
klinček
citrónová kôra
citrónová šťava
Postup varenia podľa receptu
Hovädzie mäso, či už z prednej alebo zadnej časti, osolíme a prudko osmažíme na zmesi rozpušteného masla a oleja. Potom pridáme vodu, znovu osolíme a dusíme, kým mäso nezmäkne. Akonáhle je mäso mäkké, vyberieme ho na tanier a dovaříme omáčku.
Chuť omáčky závisí na osobných preferenciách kuchára/kuchárky a tiež na tom, aké sú čerešne sladké a zrelé.
Pri dusení mäsa môžeme omáčku obohatiť o biele víno, ktorého množstvo je zhruba 2 decilitre.
Do vývaru pridáme čerešne a ak sú zrelé, sladké a voňavé, stačí ich len krátko povariť, načež primiešame smotanu zmiešanú s hladkou múkou na zahustenie omáčky. Potom všetko necháme chvíľu povariť a máme hotovo. Ak preferujeme korenistú omáčku, pridáme k čerešňám aj trochu škorice, 3-4 klinčeky a kúsok čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry. Ak sú čerešne príliš sladké, po pridaní smotany môžeme do omáčky zakomponovať aj trochu citrónovej šťavy.
Mäso, ktoré sme odložili, nakrájame na plátky a vložíme do omáčky ohriať.
Servírujeme s kynutým alebo houskovým knedlíkom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Čerešňová omáčka
Čerešňová omáčka je lahodný pokrm, ktorý dodáva jedlu jedinečnú sladkokyslú chuť. Vyrába sa z čerstvých alebo kompótovaných čerešní, ktoré sa varia s cukrom, citrónovou šťavou a korením, ako je škorica alebo klinček. Táto omáčka sa skvele hodí k mäsovým pokrmom, ako je kačica alebo bravčové, a môže byť tiež použitá ako dekoračný prvok dezertov, napríklad zmrzlín alebo cheesecakov. Čerešňová omáčka je nielen chutná, ale tiež pridáva jedlu krásnu farbu a arómu, ktorá poteší všetky zmysly.