Omáčky M, O, P (marhuľová, poľovnícka, uhorková špeciál, z moravskej klobásy, papriková)

Omáčka z marhúľ: Na panvici rozpustíme masť a pridáme múku, čím vytvoríme svetlú jíšku. Potom ju zalejeme zmesou mlieka a vody, pridáme nakrájané marhule a všetko dôkladne povaríme.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Meruňková omáčka
40 g masti
60 g hladkej múky
2 dl mlieka a trochu vody
1 dl sladkej smotany
trochu zavařených alebo čerstvých marhúľ
cukor a soľ
Myslivecká hnedá omáčka
2,5 dl základnej hnedé omáčky
0,5 dl bieleho vína
150 g zmiešaných húb
lyžica paradajkového pretlaku
2 lyžice oleja
menšia cibuľa
soľ, trochu estragónu
ružový pažítka, petržlenová vňať
Uhorková omáčka "špeciál"
1 väčšia uhorka
kocka tvarohu
2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie
lyžica vinného octu
lyžica kôpru a lyžica pažítky
Omáčka z moravskej klobásy
2-3 moravské klobásy
50 g masti
cibuľa
hladká múka
lyžica červenej mletej papriky
1/2 l vývaru z kostí
koreni a soľ
Papriková omáčka zo zelených paprík
100 g zelených paprík
olej
50 g cibule
150 g paradajkového pretlaku (šťavy)
0,5 l zeleninového vývaru
soľ a korenie
Postup varenia podľa receptu
Marhuľová omáčka sa pripravuje tak, že najprv urobíme svetlú jíšku z masti a múky. Potom ju zriedime mliekom zmiešaným s vodou a pridáme na kusy nakrájané marhule, ktoré dôkladne povaríme. Po uvarení omáčku aj s marhuľami rozmixujeme a dochutíme cukrom a soľou. Taktiež môžeme pridať šťavu z nakladaných marhúľ. Omáčku podávame k varenému mäsu alebo polievkam.
Poľovnícka hnedá omáčka: Na oleji osmahneme nakrájané huby do zlatista, potom pridáme nasekanú cibuľu, zalejeme bielym vínom a necháme povariť. Na záver vmiešame základnú hnedú omáčku, nasekaný estragón a pažítku. Dochutíme soľou podľa potreby. Omáčku podávame k mäsu z grilu a k minutkám.
Uhorková omáčka "špeciál": Očistenú uhorku nakrájame na tenké kolieska, pridáme utretý cesnak so soľou, soľ, korenie, trochu vody a krátko povaríme do mäkka (nie každý chce, aby bola omáčka mäkká, ja ju iba dobre prešľahám vidličkou). Po odstavení pridáme tvaroh zriedený troškou vínneho octu (vyšľaháme ponorným mixérom), nasekaný kôpor a pažítku. Všetko premiešame. Omáčku podávame k grilovanému mäsu a opečeným údeninám.
Na masti osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme múku a červenú papriku, krátko osmahneme, potom zalejeme vývarom a dobre povaríme. Nakoniec pridáme rozemleté alebo na kusy nakrájané moravské klobásy, necháme mierne povariť a dochutíme soľou a korením.
Omáčku zo zelených paprík pripravíme tak, že na oleji osmahneme jemne nasekanú cibuľu a nakrájanú papriku. Potom pridáme paradajkový pretlak a podľa potreby zriedime vývarom. Dochutíme soľou a korením a krátko povaríme. Omáčku podávame k pečenému mäsu.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Omáčky M, O, P (marhuľová, poľovnícka, uhorková špeciál, z moravskej klobásy, papriková)
Omáčky M, O, P ponúkajú jedinečné chute, ktoré obohatia každé jedlo. Marhuľová omáčka je osviežujúca a sladká, ideálna k dezertom. Poľovnícka omáčka, pripravená z moravskej klobásy, je húževnatá a s výraznou chuťou, dokonalá k mäsu. Uhorková špecialita prináša sviežosť s jemnými tónmi krémovej konzistencie. Papriková omáčka dodá jedlám pikantný nádych a bohatú chuť. Tieto omáčky sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí chcú obohatiť svoje kulinárske zážitky.