Klasický španielsky vtáčik
![Klasický španielsky vtáčik](/i/sk/klasicky-spanielsky-vtacik.jpg)
Španielsky vtáčik, tak, ako ma ho naučila moja babička.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
8 plátkov hovädzie zadné mäso
náplň 8 plátkov anglická slanina
1 ks veľká cibuľa
2 ks vajcia
2 ks špekačka
4 ks sladkokyslá uhorka
soľ
4 polievkové lyžice tuk
mletý čierny korenie
8 polievkových lyžíc plnotučná horčica
omáčka
2 - 3 polievkové lyžice naložené z uhorky
1,3 l voda
mletý čierny korenie
1 kocka extra silný bujón
1 ks vajce
2 - 3 polievkové lyžice hladká múka
soľ
4 ks sladkokyslá uhorka
voda
Postup varenia podľa receptu
Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré dobre naklepeme, osolíme a opepříme.
Vajcia uvaríme natvrdo a dve nakrájame na štvrtky. Uhorky nakrájame na polovičky. Klobásky ošúpeme a nakrájame na štvrtky.
Plátky mäsa potrieme horčicou a na každý položíme plátok anglickej slaniny. Do plátku dáme vajce, klobásku aj uhorku a plátok zrolujeme. Hrubou niťou dobre omotáme a zviažeme hlavne konce, aby nám nevypadla náplň.
Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dozlatista orestujeme. Potom vložíme ptáčky a z každého smeru opečieme.
Medzitým si uvaríme vodu, pridáme kocku bujónu a dobre metličkami zamiešame. Vzniklý vývar nalejeme na španielske ptáčky, zamiešame a prikryté pokrievkou necháme asi 90 - 120 minút dusiť.
Tretie vajíčko aj sterilizované uhorky nakrájame na kocky. Ptáčky vyberieme a do omáčky pridáme vajce aj uhorky a zohrejeme ju. Vo vode si metličkami zamiešame múku, nálev z uhorky, soľ aj korenie a nalejeme do omáčky. Pri občasnom miešaní 20 minút povaríme. Podľa chuti dosolíme, dokoreníme a vrátime ptáčky zbavené nití.
Klasické španielske ptáčky podávame s domácimi houskovými knedlíkmi alebo ryžou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Klasický španielsky vtáčik
Klasický španielsky vtáčik je obľúbené slovenské jedlo, ktoré sa tradične pripravuje z plátkov mäsa, spravidla bravčového alebo hovädzieho. Mäso je plnené rôznymi ingredienciami, ako sú nakladané uhorky, šunka, cibuľa a cesnak. Po zabalení sa vtáčik obalí v múke alebo strúhanke a osmaží na panvici, čím získa chrumkavú kôrku. Podáva sa zvyčajne s zemiakmi a zeleninovou oblohou. Tento pokrm je obľúbený pre svoju šťavnatosť a nezameniteľnú chuť, ktorá pripomína domácu slovenskú kuchyňu.