Hovädzí guláš z kližky

Aby ste pripravili vynikajúci guláš, potrebujete vhodný kus mäsa a veľké množstvo cibule. Cibuľa sa pri dlhom varení takmer rozpadne a prirodzene zahusťuje guláš bez…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
700 g hovädzej kližky
objemovo rovnaké množstvo cibule (8 stredných)
100 ml oleja
mletý kmín
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica pretlaku alebo kečupu
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžička feferónovej pasty (alebo chilli pasty)
1 lyžička majoránky
1 lyžica sladkej papriky
1 lyžička údenej papriky
mletý čierny korenie
soľ
kôra z 1/2 citróna
1 bobkový list
3 guľôčky nového korenia
1 lyžička celého korenia
1 krajec staršieho chleba
Postup varenia podľa receptu
Mäso nakrájame na kocky o veľkosti približne 3 cm. Odkrojky, ktoré nebudeme do guľáša používať, povaríme v osolenej vode v kastróle spolu s nakrájanou citrónovou kôrou a korením, ako sú bobkový list, nové korenie a celý čierny korenie.
Olúpeme cibuľu a nasekáme ju na malé kúsky. Stružky cesnaku olúpeme a rozdrvíme so soľou.
Na oleji v hrnci s nepriľnavým povrchom osmažíme cibuľu, a to do tmavo zlatej farby. Na konci smaženia je dôležité miešať, aby sa cibuľa nepripálila a nezískala horkú chuť.
Na konci smaženia cibule pridáme cesnak a kmín. Po chvíli miešania vložíme osolené a okorenené mäso a rýchlo ho osmažíme, aby sa kúsky zo všetkých strán zosvetlili.
Znížime elektrický príkon na minimum (na plynovom horáku použijeme platňu), u pece na pevné palivá posunieme hrniec ďalej od stredu kachlí, pridáme horčicu, feferónkový krém a rajčinový pretlak, a na mäso nasypeme obe varianty papriky a majoránku.
Kastról dôkladne zakryjeme pokrievkou a pomaly dusíme na miernom ohni. V tejto fáze nepridávame žiadnu tekutinu, pretože mäso uvoľní vlastnú šťavu. Občas premiešame, a to trvá približne jednu hodinu.
Ak by sa jedlo mohlo pripáliť, pridáme len pár lyžíc vývaru. Keď sa na dne začne oddelovať tuk a mäso je takmer mäkké, prelejeme cez cedník vývar z hrnca, ktorý sa pomaly varil a ktorý občas dolievame vodou. Potom do zmesi rozdrobíme kúsky chleba, zahustíme guľáš a pokračujeme v pomalom dusení, kým mäso úplne nezmäkne.
Podávame s prílohou podľa vašej preferencie - knedľami, cestovinami alebo napríklad s tmavým chlebom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzí guláš z kližky
Hovädzí guláš z kližky je tradičné české jedlo, ktoré sa vyznačuje svojou bohatou chuťou a vôňou. Kližka, teda časť hovädzieho mäsa s vysokým obsahom kolagénu, sa pomaly varí s cibuľou, paprikou a korením, čo vytvára delikátnu omáčku. Tento guláš je ideálny pre dlhé zimné večery, podáva sa často s knedľami alebo čerstvým chlebom. Vďaka pomalej príprave dosahuje mäso dokonalú jemnosť, čo poteší každého milovníka českej kuchyne.