Hovädzie roláda s hubovou omáčkou

Hovädzie roláda s hubovou omáčkou
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Z hovädzieho mäsa podľa vlastného výberu pripravíme plát, alebo si ho môžeme rovno zakúpiť. Vyššiu časť plátu opatrne rozklepneme cez fóliu a potom osolíme.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

cca 800-900 g plátu hovädzieho mäsa
soľ
piper
2 staršie rožky
15 g sušených húb
70 ml mlieka
1 vajce
2-3 strúčiky cesnaku
muškátový oriešok podľa chuti
lístočky tymiánu (rozmarínu) podľa chuti
cca 100 g anglickej (alebo inej) slaniny
Ďalej
80 g údenej slaniny
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
35 g sušených húb
bylinky podľa chuti

Postup varenia podľa receptu

Z hovädzieho mäsa podľa vlastného výberu si pripravíme plát, ktorý ak nebude hotový, môžeme zakúpiť. Vyššiu časť plátu opatrne rozklepeme cez fóliu. Plát osolíme, opepříme a pokladáme naň plátky slaniny. Na slaninu rovnomerne nanesieme nádivku a následne plát pevne zabalíme do rolády. Po zabalení ešte roládu zpevníme povrazom.

Na nádivku si vezmeme staršie rožky, ktoré nakrájame na malé kocky a pokvapkáme ich mliekom alebo vodou z namočených húb, aby dobre nasiakli. Potom dochutíme muškátovým kvetom, soľou, peprom, cesnakom a čerstvými lístkami tymiánu alebo rozmarínu podľa vlastnej chuti. Nakoniec pridáme nakrájané a predtým namočené huby a vajcia.

Na jemne nakrájanom špeku osmažíme do sklovita drobne nakrájané cibule a k nim zo všetkých strán opečieme pripravenú naplnenú roládu. Tí, ktorí chcú, môžu roládu pred vyprážaním obaliť v hladkej múke. Po osmažení rolády pridáme k cibuli na krátko orestované sušené huby, nasekaný cesnak a bylinky podľa chuti, premiešame a prilievame približne pol litra vývaru.

Roládu varíme v zakrytom hrnci na platni alebo v prikrytom pekáči v rúre, kým mäso nezmäkne, čo trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny. Podľa potreby ju podlievame a otáčame. Kto chce, môže dusenie urýchliť v tlakovom hrnci.

Keď je mäso mäkké, vyberieme roládu a necháme ju chvíľu odpočívať. Potom odstránime povraz. Omáčku dolijeme vývarom na požadovaný objem, zahustíme ju pomocou záklechtky alebo jíšky a krátko povaríme. Môžeme ju ešte dochutiť soľou a peprom.

Roládu nakrájame ostrým nožom na plátky a servírujeme ju s ryžou, knedľami, zemiakmi, nokmi alebo hubovou omáčkou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzie roláda s hubovou omáčkou

Hovädzia roláda s hubovou omáčkou je vynikajúcim jedlom, ktoré si získava srdcia mnohých gurmánov. Roláda sa skladá z jemného hovädzieho mäsa, ktoré je starostlivo naplnené aromatickými bylinkami a hubami. Po upečení je podávaná s lahodnou hubovou omáčkou, ktorá dodáva jedlu bohatú chuť a vôňu. Táto kombinácia je ideálna pre rodinné oslavy alebo sviatočné obedy, keď chcete potešiť svojich blízkych. Hovädzia roláda s hubovou omáčkou je nielen chutná, ale aj vizuálne atraktívna, čo z nej robí perfektnú voľbu pre každú príležitosť.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.3/5 (27 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hovädzie mäso
Tag: hovädzie mäso, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, česká, zimné recepty, náročné, náročný, bylinky, dusenie, večierky a oslavy

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Hovädzie roláda s hubovou omáčkou.

Pridať komentár