Hovädzí valček v mrkve

Mäso dôkladne umyjeme, osušíme, odstránime prípadné blany a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na jemno a osmažíme na masle spolu s olivovým olejom.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
800 g chudého zadného hovädzieho mäsa (najlepšie valček)
3 väčšie cibule
2 lyžice masla
2 lyžice olivového oleja
3 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
cca 1 l hovädzieho vývaru (alebo 2 kocky želatínového hovädzieho bujónu - používam Knorr)
400 g mrazených mini mrkvičiek (použila som Nowaco)
2 bobkové listy
soľ
piper
2-3 lyžice ovsených vločiek (podľa toho, ako má kto rád hustú omáčku)
150 ml smotany na varenie 12%
voda podľa potreby
Postup varenia podľa receptu
Mäso umyjeme a oschneme, potom odstránime prípadné blany a nakrájame na kocky. Cibuľu jemne nakrájame a osmažíme na masle s olivovým olejom, až zlatisto hnedne. Pridáme mäso a necháme ho osmažiť, potom vmiešame paradajkový pretlak, bobkové listy, mierne osolíme a okoreníme. Zalijeme vývarom alebo vodou (ak použijeme vodu, pridáme bujóny a solíme opatrne) a necháme pod pokrievkou pomaly variť približne 90 minút. Asi po 75 minútach varenia môžeme pridať mrazené mini mrkvičky.
Ovocné vločky zalijeme smotanou a necháme ich asi 15 minút zmeknúť, potom ich rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka. Ak je zmes príliš hustá, môžeme ju zriediť smotanou alebo vodou. Asi 5 minút pred koncom varenia pridáme zmes do hrnca s omáčkou, mrkvičkami a mäsom a ešte chvíľu povaríme. Omáčka sa pekne zhustí aj bez múky a je pripravená na podávanie.
Skvelou prílohou je ryža alebo zemiaky pripravené ako šťouchané či varené. Na fotografii sú vidieť šťouchané zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzí valček v mrkve
Hovädzí valček v mrkve je tradičné české jedlo, ktoré spája chutné hovädzie mäso s jemnou zeleninou. Tento pokrm sa obvykle pripravuje z plátkov hovädzieho mäsa, ktoré sú plnené korením a zeleninou. Po zapečení sa podáva s omáčkou z mrkvy, ktorá dodáva pokrmu príjemne nasladlú chuť. Hovädzí valček v mrkve je ideálnou voľbou pre rodinné obedy, poskytujúce bohaté a výdatné povzbudenie, ktoré poteší každého milovníka českej kuchyne.