Hovädzie líčka a jablká...

Hovädzie líčka a jablká...
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 60 minút
Porcie: 4

Pomaly dusené hovädzie líčka s kúskami sladkých jabĺk ponúkajú vynikajúcu kombináciu chutí, ktorá poteší a zahreje každého, kto má rád kvalitné jedlo.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

500 g hovädzích líčok
4 stredné cibule
4 jablká
200 ml bieleho vína
maslo
olej
hovädzí vývar (podľa potreby)
10 g čerstvého zázvoru
1 štipka trstinového cukru
1 lyžička bieleho vínneho octu
soľ
mletý čierny korenie

Postup varenia podľa receptu

Cibuľu olúpeme, prekrojíme ju na polovice a potom na polmesiace. U dvoch zo štyroch jabĺk odstránime jadierka, ale šupky necháme, a potom ich rozčtvrtíme. Ďalšie dve jablká zatiaľ ponecháme tak, ako sú.

Na štyroch lyžiciach oleja orestujeme cibuľu, kým nezmäkne a nezíska sklovitý vzhľad.

Na panvici s roztopeným maslom (asi 1 lyžica) a olejom (asi 3 lyžice) osmahneme kúsky líčok, ktoré sme nakrájali na štvrtiny (podľa veľkosti). Osolíme ich morskou soľou a okoreníme čerstvo mletým korením. Restujeme ich z každej strany po dobu 3 minút, kým nezmenia farbu.

Líčka prenesieme do hrnca k cibuli a necháme ich tam 3 minúty odpočívať. Potom k nim pridáme jablčné štvrťky, očistený a nakrájaný zázvor a všetko zalejeme vínom a vývarom tak, aby mäso bolo ponorené aspoň do polovice. Hrnce zakryjeme pokrievkou a dusíme približne 2 hodiny, alebo kým mäso nebude úplne mäkké.

Medzi tým, čo sa mäso zmäkčuje, pripravíme zvyšné dve jablká. Očistíme ich, odstránime jadierka a nakrájame na plátky alebo poloplátky. Na panvičke roztopíme kúsok masla, zhruba lyžicu, pridáme jablká a krátko ich opečieme asi jednu minútu. Potom pridáme štipku trstinového cukru (približne malú lyžičku) a po ďalšej minúte opekania lyžičku bieleho vinného octu a trochu osolíme. Potom zložíme z ohňa.

Líčka vyberieme z hrnca a položíme na dosku, aby sme ich mohli nakrájať na plátky hrubé jeden centimeter.

Ak máme veľa šťavy z pod líčok, necháme ju na plameni zhustnúť, až dosiahne hustotu gulášovej šťavy. Orestované jablká spolu s voňavým maslom presunieme do hrnca, pridáme na plátky nakrájané líčka a šťavu prepasírujeme cez sitko do hrnca s ostatnými dobrotami.

Všetky ingrediencie rýchlo prehrejeme a môžeme podávať. Ako prílohu odporúčam zemiaky v akejkoľvek úprave. Ja som mala opečené s rozmarínom.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzie líčka a jablká...

Hovädzie líčka s jablkami je lahodný pokrm, ktorý spája jemnosť hovädzieho mäsa s osviežujúcou sladkosťou jabĺk. Pri pomalom varení sa líčka stávajú krehkými a chuť výrazne vyniká. Jablká dodávajú pokrmu zaujímavý kontrast a jemnú ovocnú notu. Tento recept je ideálny na oslavy alebo rodinné večere, pretože vytvára nezabudnuteľnú kombináciu chutí a vôní. Podávajte s zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom pre dokonalý zážitok.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (56 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hovädzie mäso
Tag: Zelenina, hovädzie mäso, restovanie, varenie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, slané, česká, ľahký, bezlepkové, náročné, bylinky, dusenie, jablká

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Hovädzie líčka a jablká....

Pridať komentár