Hovädzie líčka a jablká...

Pomaly dusené hovädzie líčka s kúskami sladkých jabĺk ponúkajú vynikajúcu kombináciu chutí, ktorá poteší a zahreje každého, kto má rád kvalitné jedlo.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g hovädzích líčok
4 stredné cibule
4 jablká
200 ml bieleho vína
maslo
olej
hovädzí vývar (podľa potreby)
10 g čerstvého zázvoru
1 štipka trstinového cukru
1 lyžička bieleho vínneho octu
soľ
mletý čierny korenie
Postup varenia podľa receptu
Cibuľu olúpeme, prekrojíme ju na polovice a potom na polmesiace. U dvoch zo štyroch jabĺk odstránime jadierka, ale šupky necháme, a potom ich rozčtvrtíme. Ďalšie dve jablká zatiaľ ponecháme tak, ako sú.
Na štyroch lyžiciach oleja orestujeme cibuľu, kým nezmäkne a nezíska sklovitý vzhľad.
Na panvici s roztopeným maslom (asi 1 lyžica) a olejom (asi 3 lyžice) osmahneme kúsky líčok, ktoré sme nakrájali na štvrtiny (podľa veľkosti). Osolíme ich morskou soľou a okoreníme čerstvo mletým korením. Restujeme ich z každej strany po dobu 3 minút, kým nezmenia farbu.
Líčka prenesieme do hrnca k cibuli a necháme ich tam 3 minúty odpočívať. Potom k nim pridáme jablčné štvrťky, očistený a nakrájaný zázvor a všetko zalejeme vínom a vývarom tak, aby mäso bolo ponorené aspoň do polovice. Hrnce zakryjeme pokrievkou a dusíme približne 2 hodiny, alebo kým mäso nebude úplne mäkké.
Medzi tým, čo sa mäso zmäkčuje, pripravíme zvyšné dve jablká. Očistíme ich, odstránime jadierka a nakrájame na plátky alebo poloplátky. Na panvičke roztopíme kúsok masla, zhruba lyžicu, pridáme jablká a krátko ich opečieme asi jednu minútu. Potom pridáme štipku trstinového cukru (približne malú lyžičku) a po ďalšej minúte opekania lyžičku bieleho vinného octu a trochu osolíme. Potom zložíme z ohňa.
Líčka vyberieme z hrnca a položíme na dosku, aby sme ich mohli nakrájať na plátky hrubé jeden centimeter.
Ak máme veľa šťavy z pod líčok, necháme ju na plameni zhustnúť, až dosiahne hustotu gulášovej šťavy. Orestované jablká spolu s voňavým maslom presunieme do hrnca, pridáme na plátky nakrájané líčka a šťavu prepasírujeme cez sitko do hrnca s ostatnými dobrotami.
Všetky ingrediencie rýchlo prehrejeme a môžeme podávať. Ako prílohu odporúčam zemiaky v akejkoľvek úprave. Ja som mala opečené s rozmarínom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzie líčka a jablká...
Hovädzie líčka s jablkami je lahodný pokrm, ktorý spája jemnosť hovädzieho mäsa s osviežujúcou sladkosťou jabĺk. Pri pomalom varení sa líčka stávajú krehkými a chuť výrazne vyniká. Jablká dodávajú pokrmu zaujímavý kontrast a jemnú ovocnú notu. Tento recept je ideálny na oslavy alebo rodinné večere, pretože vytvára nezabudnuteľnú kombináciu chutí a vôní. Podávajte s zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom pre dokonalý zážitok.