Hovädzie líčka na červenom víne s bylinkami

Hovädzie líčka na červenom víne s bylinkami
Doba prípravy: 90 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Hovädzie líčka dôkladne vyčistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky, cesnak na tenké plátky, mrkvu a petržlen na polkružnice a zeler na…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

cca 1 kg hovädzích líčok
soľ
mletý čierny korenie
hladká múka na obalenie líčok
3 lyžice oleja
50 g slaniny
1 veľká cibuľa
2 stredne veľké mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
5 strúčikov cesnaku
vetvička tymiánu
vetvička rozmarínu
2 bobkové listy
5 guľôčok nového korenia
5 guľôčok celého korenia
plátok citrónu s kôrou cca ½ cm hrubý
0,5-0,75 litra dobrého červeného vína
cca ½ l hovädzieho vývaru (môže byť masox a voda, nemáme-li vývar)
plátok vychladeného masla cca 2 cm hrubý
na dochutenie niekto použije trochu cukru – podľa chuti

Postup varenia podľa receptu

Hovädzie líčka umyjeme a rozdelíme na kusy. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky, cesnak na plátky, mrkvu a petržlen na polmesiace, zeler na kocky a slaninu tiež na kocky. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

Líčka z oboch strán osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. Opečieme ich na oleji v hrnci, aby sa zatiahli, a potom ich vyberieme. Do tuku pridáme nakrájanú slaninu, osmažíme cibuľu a koreňovú zeleninu, pričom miešame, kým nevynikne aróma. Potom na chvíľu zasmažíme cesnak. Opečené líčka vložíme späť do hrnca, pridáme bylinky, korenie, citrón a zalejeme vínom. Necháme variť asi 15 minút, potom dolijeme vývar, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry na 45 až 60 minút dusiť pri teplote 180 stupňov. Na konci sundáme pokrievku, aby sa prebytočná tekutina trochu odparila a líčka sa ľahko opiekli.

Keď sú líčka mäkké, vyberieme ich a do šťavy pridáme veľký studený plátok masla, ktorý necháme rozpustiť. Potom vyberieme guľôčky korenia, nového korenia, bobkový list a zvyšky citrónovej kôry, prípadne aj bylinky (ja ich zvyčajne nechávam). Šťava väčšinou nepotrebuje ďalšiu úpravu, ale kto chce, môže ju podľa chuti osoliť, okorení alebo trošku osladiť. Líčka potom vrátime späť do šťavy, aby sa prehreli, a podávame ich s zemiakovou kašou alebo ryžou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Hovädzie líčka na červenom víne s bylinkami

Hovädzie líčka na červenom víne s bylinkami sú elegantným a chutným jedlom, ktoré poteší každého milovníka mäsa. Pomaly dusené líčka sa s energiou preberajú arómou červeného vína, byliniek a korenia, čo vytvára bohatú a nezabudnuteľnú chuť. Tento pokrm je ideálny na špeciálne príležitosti alebo rodinné oslavy, pretože sa skvele hodí k čerstvému chlebu alebo zemiakovým knedlíkom. V kombinácii s lahodnou omáčkou sa hovädzie líčka stanú hviezdou večera a prinesú k vášmu stolu kúzlo francúzskej kuchyne.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hovädzie mäso
Tag: Zelenina, hovädzie mäso, restovanie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, česká, pečenie, náročné, náročný, bylinky, dusenie

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Hovädzie líčka na červenom víne s bylinkami.

Pridať komentár