Mexické chilli con carne

Pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na malé kocky, asi polcentimetrové. Papriku nakrájajte na kúsky o veľkosti zhruba jedného centimetra. Nakoniec…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 lyžica oleja
1 veľkú cibuľu
1 čerstvú červenú papriku
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku chilli (alebo radšej menej)
1 lyžicu mletej sladkej papriky
1 lyžicu rímskeho kmínu
500 g mletého hovädzieho mäsa
300 ml hovädzieho vývaru
400 g konzervovaných paradajok
1/2 lyžice sušenej majoránky
2 lyžičky paradajkového pretlaku
400 g sterilizovaných červených fazúľ
soľ
čerstvo mletý čierny korenie
Postup varenia podľa receptu
Pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na kocky približne o veľkosti pol centimetra. Papriku rozkrájajte na kocky o veľkosti zhruba jedného centimetra. Na záver olúpte a nakrájajte cesnak.
Rozohrejte panvicu na strednom ohni a nalejte do nej olej. Nechajte ho chvíľu zohriať. Potom pridajte cibuľu a smažte ju asi päť minút, kým nezmäkne a nezíska lesklý vzhľad. Následne pridajte cesnak, nakrájané papriky, chili, sladkú papriku a kmín. Pokračujte v smažení ďalších päť minút, aby sa všetky vône dobre prepojili.
Teraz osmahnite mäso. Znížte teplotu, pridajte mleté mäso do panvice a pomocou varechy sa ho snažte rozdeliť na malé kúsky. Buďte pripravení na to, že olej s cibuľou a korením môže trochu striekať. Asi päť minút neustále miešajte, aby sa mäso rovnomerne opieklo a netvorili sa väčšie hrudky. Udržujte strednú teplotu – mäso by malo byť chrumkavé, nie dusené. Pozor, ak ho smažíte príliš rýchlo, cesnak môže zhorknúť a prichytiť sa ku koreniu.
Teraz sa zameriame na prípravu omáčky. Do panvice nalejte vývar a potom pridajte konzervované paradajky. Následne vmiešajte majoránku, cukor, soľ a korenie. Nakoniec pridajte paradajkový pretlak a všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešajte.
Mäso poduste s omáčkou. Priveďte zmes k varu, premiešajte a zakryte pokrievkou. Znížte plameň na minimum a nechajte variť dvadsať minút. Občas premiešajte a overte, či sa omáčka neprichytáva alebo sa príliš nevyvarila. Ak áno, pridajte dva lyžice vody a skontrolujte, či je plameň naozaj na najnižšom stupni. Správne pripravené chili con carne by malo byť husté a šťavnaté.
Na záver pridajte fazule. Sceďte ich pomocou cedníka a vložte ich do panvice. Opäť priveďte zmes k varu a varia ďalších desať minút. Ak sa vám omáčka zdá príliš hustá, prilievajte trochu vody. Ochutnajte a prípadne dosolte a dokoreňte; je možné, že jedlo bude vyžadovať viac soli a korenia, než ste predpokladali. Potom zložte pokrievku a nechajte chili con carne aspoň desať minút odstáť. Oplatí sa to – je dôležité, aby sa chute spojili a mäso absorbovalo všetky arómy.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Mexické chilli con carne
Mexické chilli con carne je obľúbené jedlo, ktoré pochádza z Mexika a je známe po celom svete. Hlavnými ingredienciami sú mleté mäso, fazuľa, paradajky a korenie, ktoré dodávajú pokrmu výraznú chuť. Chilli con carne sa často podáva s ryžou alebo tortilami a je skvelou voľbou pre milovníkov pikantných chutí. Tento pokrm je tiež obľúbeným jedlom na rôznych oslavách a večierkoch, pretože sa ľahko pripravuje vo väčších porciách a je obľúbený pre svoju sýtosť a bohatú chuť.