Vymazlený hamburger
Recept na hamburger patrí k tým druhom receptov, ktoré existujú v nekonečne veľa variáciách. Recept na hamburger je totiž jedno z jedál, ktoré si vyslúžili miesto na výslní, a to bez nadsázky po celom svete.
Mäso do burgeru môžete použiť prakticky ktorékoľvek, ale výborné je napríklad zadné hovädzie, ktoré musíte pomlieť nahrubo, aby sa vám hamburger nerozpadol. A keď ešte bude mať na sebe trochu tuku, je to len dobre. Hamburger tak bude o dosť šťavnatejší. Recept na hamburger by sa tiež mal robiť starostlivo. To znamená, že mäso na panvici netrápte príliš dlho, aby ste ho nepPrepiekli. Uvnitř by mal byť trochu ružový a tým pádom vláčny. Do burgeru sa tiež výborne hodia cibuľové krúžky, ktoré tam môžete dať namiesto červenej cibule.
Recept na hamburger má rád len čerstvé suroviny, a tak aj keď sa dá barbecue omáčka normálne kúpiť, domáca je predsa len lepšia. Ak sa pre ňu rozhodnete, tak tu je krátky návod na prípravu bbq omáčky:
V menšom kastróle na olivovom oleji orestujte 1 cibuľu a 2 strúčiky cesnaku, oboje nakrájané najemno, spolu so štipkou drvenej chilli papričky. Opékejte asi 3 minúty. Potom do kastrólka prilijte 400 g drvených rajčín v konzervách, pridajte 80 g hnedého trstinového cukru, 2 lyžice jablčného octu, 2 lyžice worcesterskej omáčky a nakoniec 1 lyžicu rajčinového pretlaku. Na miernom ohni nechajte probublávať cca 30 minút, než barbecue omáčka zhoustne na potrebnú konzistenciu. Úplne nakoniec rozmixujte. Dobru chuť.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
NA HAMBURGER
800 g hrubo mleté hovädzie mäso, vychladené
1/2 cibuľa, nadrobno nakrájaná
1/2 strúčika cesnaku, rozdrveného
1 lyžica hladkej petržlenovej vňate, nasekanej
1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
2 čajové lyžičky worcesterskej omáčky
1 žĺtok
morská soľ
čerstvo mleté
1 lyžica olivového oleja na potretie
NA DOKONČENIE
4 ks hamburgerové žemle pozdĺžne rozpolené
4 plátky čedaru
4 ks nakladané uhorky nakrájané na plátky
2 lyžice majonézy
2 čajové lyžičky dijonskej horčice
1 malá cibuľa nakrájaná na plátky
hlávkový šalát, listy, možno nahradiť rímskym šalátom
bbq omáčka
Postup varenia podľa receptu
Všetky ingrediencie na hamburger dajte do misky, osoľte, okoreňte a poriadne premiešajte. Zo zmesi vytvorte 4 hamburgre. Tip: do každej placky urobte uprostred dôlek, aby sa vám hamburger pri pečení nenafúkol. Nechajte odpočívať v chladničke, ak ste sa rozhodli uvariť si domácu barbecue omáčku.
Poriadne rozohrejte gril alebo panvicu. Hamburgre zľahka potrite olejom a dajte im tak 4 minúty z každej strany, aby mäso zostalo vo vnútri pekne šťavnaté a ružové. Chcete-li cheeseburger, na poslednú minútu dajte na mäso plátok syra.
Na druhej panvici nasucho opečte vnútornú stranu žemlí. Majonézu a horčicu natrite na opečenú stranu žemle, potom kladte listy šalátu, cibuľu, uhorky a vlastne čokoľvek, čo máte radi. Nakoniec pokvapkajte barbecue omáčkou a dajte sa do toho.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vymazlený hamburger
Vylepšený hamburger je gurmánskou variantou klasického rýchleho občerstvenia, ktorá posúva zážitok z bežného burgeru na úplne novú úroveň. Bohaté chute kvalitného mäsa, často mletého priamo na mieste, sa harmonicky dopĺňajú s čerstvou zeleninou, rozmanitými syrmi a starostlivo vybranými omáčkami. Typicky je servírovaný v chrumkavej žemli obohatenej o bylinky alebo semienka, ktoré dodávajú ďalšiu vrstvu textúr. Každý detail je starostlivo premyslený, od úpravy mäsa až po štýl servírovania, a je zameraný na to poskytnúť jedinečný gastronomický zážitok, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších chuťových pohárikov.