Sviečková omáčka s hovädzím mäsom

Hovädzie mäso pripravím tak, že ho vyčistím, naplním, osolím a opeprím. Potom ho osmažím na oleji v hrnci, ktorý je vhodný aj do rúry, aby sa dobre zatiahlo. Akonáhle mäso...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 kg hovädzieho mäsa
kúsok slaniny
4 ks veľkej mrkvy
1/2 zeleru
1 ks veľkej cibule
4 ks koreňovej petržlenovej vňate
kúsok masla
5 guličiek nového korenia
5 guličiek čierneho korenia
4 ks bobkového listu
1 smotana 33%
citrón, cukor, soľ a mleté korenie na dochutenie
Postup varenia podľa receptu
Hovädzie mäso najprv dôkladne očistím, prošpikujem, osolím a okorením, potom ho osmažím na oleji v hrnci, ktorý je vhodný aj do rúry, aby sa mäso zatiahlo. Akonáhle je mäso zatiahnuté, vyberiem ho a do hrnca vložím nastrúhanú koreňovú zeleninu, ktorú ľahko osmažím na masle. Potom vložím späť mäso, zalievam ho vriacou vodou, aby bolo celé ponorené, pridám korenie ako nové korenie, čierne korenie a bobkový list a nechám zmes prejsť varom.
Akonáhle zmes začne variť, presuniem hrniec do chladu na 1-2 dni (čím dlhšie mäso leží, tým je lepšie). Ak však nechcete mäso odkladať, jednoducho ho dajte piecť na 180 stupňov. Mäso bude hotové za približne 4-5 hodín, závisí od typu mäsa.
Keď bude mäso mäkké, vyberieme ho z hrnca spolu s korením. Zeleninu rozmixujeme, kým nezískame hladkú omáčku. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme smotanu, a ak je naopak riedka, primiešame do teplej smotany múku. Ochutíme citrónom, soľou a cukrom. Podávame so šľahačkou a brusnicami.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Sviečková omáčka s hovädzím mäsom
Svietková omáčka s hovädzím mäsom je jedným z najtradičnejších českých jedál. Táto lahodná omáčka, pripravovaná z mrkvy, zeleru, petržlenu a smotany, skvele dopĺňa krehké hovädzie mäso. Podáva sa často s houskovým knedlíkom, ktorý skvele vsakuje šťavu. Svietková je obľúbená nielen na rodinných oslavách, ale aj počas sviatočných okamihov. Jej bohatá chuť a krémová konzistencia ju robia nezabudnuteľnou súčasťou českej kuchyne.