Španielske vtáčiky

Španielsky vtáčik je obľúbeným pokrmom v českej kuchyni. Ide o dusený závitek z hovädzieho mäsa, ktorý je plnený údeninou, sterilizovanou uhorkou, párkom a vajíčkom, a potom je podliaty…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
800 g hovädzej roštenky (vysoký roštenec)
4 lyžičky plnotučnej horčice
50 g slaniny
2 klobásy
2 vajcia
1 veľká sterilizovaná uhorka
2 veľké cibule
100 ml oleja
soľ
mleté korenie
1 lyžica hladkej múky na zahustenie šťavy (podľa potreby)
Postup varenia podľa receptu
Predhrejeme rúru na 200 °C.
Mäso nakrájame na plátky proti vláknam, jemne ho rozklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
Uhorky, vajcia, párky, slaninu a cibuľu nakrájame na štvrtiny a pokladáme na plátky mäsa.
Starostlivo zabalíme a eventuálne zpevníme špáradlom alebo kovovou ihlou. Na povrchu môžeme tiež pridať soľ a korenie.
Do pekáča dáme nakrájanú druhú cibuľu, polejeme olejom a na ňu tesne naskladáme ptáčikov.
Vložíme do predhriatej rúry na 10 minút. Potom znížime teplotu a pečieme pri 150 °C približne 45 minút, kým mäso nezmäkne.
Pri pečení priebežne pokladáme mäso šťavou, alebo ak je to potrebné, pridávame horúcu vodu.
Až sú ptáčikovia hotoví, vyberieme ich z ugrilovanej šťavy.
Výpek privedieme k varu a zredukujeme, kým nezíska zlatohnedú farbu. Ak bude potrebné, zahustíme asi jednou lyžicou múky rozmiešanej vo vode. Necháme asi 20 minút povariť a nakoniec dochutíme soľou, korením a lyžičkou horčice.
Ptáčikov vrátime do šťavy a zohrejeme.
Servírujeme s ryžou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Španielske vtáčiky
Španielske vtáčiky sú obľúbeným slovenským jedlom, ktoré sa často podáva na rodinných obedocha. Ide o plnené mäsové rolky, zvyčajne z hovädzieho alebo bravčového mäsa, ktoré sú naplnené šunkou, syrom a ďalšími ingredienciami. Rolky sa potom obalujú v múke a pražia na panvici, alebo sa môžu aj dusiť. Španielske vtáčiky sa často podávajú s zemiakmi alebo ryžou a osviežujúcimi omáčkami, čo z nich robí sýte a chutné jedlo, ktoré si obľúbi celá rodina.