Španielske vtáčiky

Španielske vtáčiky
Doba prípravy: 25 minút
Doba varenia: 80 minút
Porcie: 8

Španielsky vtáčik je obľúbeným pokrmom v českej kuchyni. Ide o dusený závitek z hovädzieho mäsa, ktorý je plnený údeninou, sterilizovanou uhorkou, párkom a vajíčkom, a potom je podliaty…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

800 g hovädzej roštenky (vysoký roštenec)
4 lyžičky plnotučnej horčice
50 g slaniny
2 klobásy
2 vajcia
1 veľká sterilizovaná uhorka
2 veľké cibule
100 ml oleja
soľ
mleté korenie
1 lyžica hladkej múky na zahustenie šťavy (podľa potreby)

Postup varenia podľa receptu

Predhrejeme rúru na 200 °C.

Mäso nakrájame na plátky proti vláknam, jemne ho rozklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.

Uhorky, vajcia, párky, slaninu a cibuľu nakrájame na štvrtiny a pokladáme na plátky mäsa.

Starostlivo zabalíme a eventuálne zpevníme špáradlom alebo kovovou ihlou. Na povrchu môžeme tiež pridať soľ a korenie.

Do pekáča dáme nakrájanú druhú cibuľu, polejeme olejom a na ňu tesne naskladáme ptáčikov.

Vložíme do predhriatej rúry na 10 minút. Potom znížime teplotu a pečieme pri 150 °C približne 45 minút, kým mäso nezmäkne.

Pri pečení priebežne pokladáme mäso šťavou, alebo ak je to potrebné, pridávame horúcu vodu.

Až sú ptáčikovia hotoví, vyberieme ich z ugrilovanej šťavy.

Výpek privedieme k varu a zredukujeme, kým nezíska zlatohnedú farbu. Ak bude potrebné, zahustíme asi jednou lyžicou múky rozmiešanej vo vode. Necháme asi 20 minút povariť a nakoniec dochutíme soľou, korením a lyžičkou horčice.

Ptáčikov vrátime do šťavy a zohrejeme.

Servírujeme s ryžou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Španielske vtáčiky

Španielske vtáčiky sú obľúbeným slovenským jedlom, ktoré sa často podáva na rodinných obedocha. Ide o plnené mäsové rolky, zvyčajne z hovädzieho alebo bravčového mäsa, ktoré sú naplnené šunkou, syrom a ďalšími ingredienciami. Rolky sa potom obalujú v múke a pražia na panvici, alebo sa môžu aj dusiť. Španielske vtáčiky sa často podávajú s zemiakmi alebo ryžou a osviežujúcimi omáčkami, čo z nich robí sýte a chutné jedlo, ktoré si obľúbi celá rodina.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (41 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hovädzie mäso
Tag: hovädzie mäso, omáčky, varenie, obed, ľahké, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, slané, česká, ľahký, pre začiatočníkov, pečenie, dusenie, nemecká, rakúska

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Španielske vtáčiky.

Pridať komentár