Kôprová omáčka s karamelovým základom
Táto kôprová omáčka má príjemne sladkokyslú chuť vďaka karamelovému základu s octom, ktorý zjemňuje ostrosť octu a výsledná chuť je odlišná než…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Vývar
500 g hovädzieho pleca (alebo kýty)
2 veľké mrkvy
1 petržlen
1 plátok zeleru
1 cibuľa
5 guľôčok nového korenia
5 guľôčok celého korenia
soľ
Omáčka
500 ml hovädzieho vývaru
300 ml smotany na varenie
200 ml mlieka
1 zväzok kôpru
soľ
mletý korenie
1 silnejší plátok masla
2-3 lyžice cukru
4 lyžice octu
2-3 lyžice múky na zahuštenie
citrónová šťava na dochutenie
1 čajová lyžička masla na zjemnenie
Postup varenia podľa receptu
Najprv naplníme väčší hrniec vodou (1,5-2 l) so zeleninou a korením na vývar a keď voda začne variť, pridáme mäso, aby sa uzavrelo a zostalo šťavnaté. Potom udržiavame teplotu tesne pod bodom varu a varíme približne štyri hodiny. Priebežne odstraňujeme penu a podľa potreby pridávame vodu.
Až bude mäso mäkké, vyberieme ho, nakrájame na plátky a prelejeme niekoľkými naberačkami vývaru, aby zostalo šťavnaté. Zvyšok vývaru prefiltrujeme a odložíme 500 ml na omáčku. Ostatný vývar môžeme použiť na polievku alebo zamraziť ako základ na budúcu omáčku.
V hrnci rozpustíme kúsok masla a pridáme tri lyžice cukru, pričom dbáme, aby sa cukor nepripálil. Keď sa cukor rozpustí, vmiešame ocot a necháme chvíľu variť, aby sa voda odparila. Potom pridáme studený vývar s mliekom, v ktorom sme rozmiešali hladkú múku. Celú zmes miešame metličkou, aby sme predišli vzniku hrudiek.
Necháme zmes mierne variť po dobu pol hodiny s občasným premiešavaním metličkou. Potom pridáme nasekaný kôpor a smotanu, ktorá má izbovú teplotu, aby sa omáčka nesrazila. Necháme chvíľu povariť a potom vypneme.
Ochuťte soľou alebo niekoľkými kvapkami citróna a jemne vylepšite lyžičkou masla.
Omáčku servírujeme s mäsom, ktoré sme zohriali vo vývare, a prílohou v podobe zemiakov alebo knedlíkov.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kôprová omáčka s karamelovým základom
Koprová omáčka s karamelovým základom je inovatívnym gourmet jedlom, ktoré kombinuje tradičnú chuť kôpru s prekvapivo sladkým a bohatým karamelovým nádychom. Tento jedinečný recept prináša nový rozmer obľúbenej českej omáčky, ktorá sa často podáva k mäsu alebo knedlíkom. Karamel dodáva omáčke hlbšiu chuť a kontrastuje s osviežujúcimi bylinkami, čo vytvára dokonalú harmóniu na tanieri. Vhodná je nielen pre milovníkov tradičnej kuchyne, ale aj pre tých, ktorí radi experimentujú s novými chuťami.
Tomáš Rohlena