Silvestrovská chrenová omáčka

Silvestrovská chrenová omáčka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Blíži sa Silvester a Nový rok. Premýšľame, aké občerstvenie pripraviť. Niečo pikantné, ostré, rýchle, čo môžeme servírovať teplé aj studené. Dobrou voľbou môže byť silvestrovská, chrenová omáčka. Kto by na ňu nemal chuť?

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Polovica kocky masla
1 lyžica jemne posekanej kuchynskej cibule
1 smotana na šľahanie 33% alebo 1 kyslá smotana
500 ml hovädzieho vývaru alebo bujón z kocky
250 ml polotučného mlieka
2-3 lyžice polohrubej múky
štipka mletého čierneho korenia
štipka cukru
štipka soli
180 g jemne nastrúhaného chrenu (kto má rád môže pridať)
1 lyžička citrónovej šťavy - podľa chuti

Postup varenia podľa receptu

Takisto sa vám zbierajú sliny. Tak rýchlo, nech je hotovo.

Pripravíme si veľký hrniec s vysokým dnom.

Necháme rozpustiť maslo, pridáme jemne posekanú cibuľu a poprášime hrubšou múkou.

Pridáme mlieko, zaliajeme studeným hovädzím vývarom (alebo bujónom s vodou) a dôkladne varíme. Približne 20 - 30 minút. Potom odstavíme z platne.

Zjemníme smotanou na šľahanie alebo kyslou smotanou. A nakoniec to najdôležitejšie jemne nastrúhaný chren.

Dochutíme soľou, cukrom a štipkou mletého korenia.

Babička pridávala do omáčok ešte lyžičku citrónovej šťavy. Tak a nech vám chutí!

Dajte si k tomu šunku, údené mäso alebo varené vajce. A ako prílohu knedlík alebo pečivo. Nezabudnite, že môžete podávať v omáčníku.

Dobrú chuť!

Čo ste ešte nevedeli o recepte Silvestrovská chrenová omáčka

Silvestrovská chrenová omáčka je tradičný pokrm, ktorý sa podáva počas osláv príchodu nového roku. Táto lahodná omáčka má výraznú, ostrú chuť vďaka čerstvému chrenu a je často kombinovaná s ďalšími ingredienciami, ako sú smotana, maslo a citrónová šťava, ktoré zjemňujú jej pikantnosť. Typicky sa podáva k údenému mäsu, šunkám alebo varenému hovädziemu. Jej príprava je rýchla a jednoduchá, čo ju robí ideálnym doplnkom k slávnostnému pohosteniu. Silvestrovská chrenová omáčka skvele doplní každú tabuľu a zaháji nový rok s chuťou a tradíciou.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.6/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Omáčky, Smetanové omáčky
Štítky: Česká kuchyňa, omáčka, vegetariánsky recept

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Silvestrovská chrenová omáčka.

Pridať komentár