Omáčky P a R (párková, pažítková, pikantná rybia, paradajková so smotanou a rýchla rajčina)

Omáčky P a R (párková, pažítková, pikantná rybia, paradajková so smotanou a rýchla rajčina)
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

Na masti orestujeme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu, osmažíme a následne podlievame vývarom. Potom dusíme, kým zelenina nezmäkne. Pripravíme aj maslovú jíšku...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Párková omáčka
4 nožičky párkov
80 g maslovej jíšky
vývar z masoxu
40 g sadla
1 cibuľa
80 g koreňovej zeleniny
4 lyžice smotany
soľ
piper
múka

Pažitková omáčka rýchla
200 ml mlieka
4 lyžice smotany
15 g múky
10 g pažítky
5 g masla
soľ

Pikantná rybia omáčka z tresky
300 g tresky
50 g masla
60 g hladkej múky
olej
150 g koreňovej zeleniny
1 cibuľa
4 lyžice smotany
vývar z rybej kocky
soľ, pepper a cukor
citrónová šťáva

Rajská omáčka so smotanou
50 g masla
50 g hladkej múky
cibuľa
1/2 l vývaru z hydiny
500 g rajčín alebo konzerva rajčinového pretlaku
celý pepper, nové korenie a bobkový list
tymian
cukor, ocot a soľ
kelímok smotany

Rýchla rajská omáčka
0,5 l suga (alebo rajčiny v plechu)
1 cibuľa
soľ a pepper
50 g bylinkového masla
2 lyžice červeného vína
cukor podľa chuti
chilli
1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry

Postup varenia podľa receptu

Omáčka k párkom: Na rozohriatom sadle osmahneme cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu a restujeme. Potom všetko podlejeme vývarom a dusíme, kým zelenina nezmäkne. Maslovú jíšku zriedime vývarom, primiešame zeleninovú zmes a chvíľu povaríme. Omáčku prepasírujeme cez sitko, potom pridáme na kocky alebo tenké plátky nakrájané párky a jemne povaríme. Dochutíme korením a ak chceme, zjemníme smotanou zmiešanou s múkou (nie je nutné). Podávame ju samostatne, napríklad s houskovým knedlíkom.

Rýchla pažítková omáčka: V smotane rozmíchame múku, potom ju vlejeme do vriaceho mlieka a necháme chvíľu povariť. Uvarenú omáčku osolíme a primiešame nasekanú zelenú pažítku a maslo. Môžeme do nej tiež pridať vajcia varená na hniličku alebo vajcia stratené. Podávať ju možno bez mäsa, napríklad s houskovým knedlíkom alebo zemiakmi.

Pikantná rybia omáčka z tresky sa pripravuje tak, že najprv orestujeme na oleji nastrúhanú koreňovú zeleninu a nakrájanú cibuľu, potom ich zalejeme vývarom a dusíme do mäkka. Zmes následne prepasírujeme cez sitko. Z masla a múky vytvoríme svetlú jíšku, ktorú zriedime zvyšným vývarom. Pridáme na mäsovom mlynku umletú tresku a varíme, kým nie je tiež mäkká. Na záver vmiešame zeleninovú zmes a smotanu, podľa chuti dosolíme, okoreníme, pridáme cukor a citrónovú šťavu a dobre prehrejeme. Jedlo podávame samostatne s houskovým knedlíkom.

Rajčinová omáčka so smotanou: Na masle osmahneme jemne nakrájanú cibuľu, potom pridáme múku a pripravíme tmavú jíšku. Tú zriedime studeným vývarom, pridáme korenie a necháme povariť. Do vzniknutej omáčky pridáme nakrájané rajčiny a necháme ich rozvariť (alebo môžeme použiť rajčinový pretlak). Omáčku prepasírujeme, osolíme, pridáme smotanu, a dochutíme cukrom a octom, už nevaríme.

Pripravíme si bylinkové maslo, na ktoré dáme nasekanú cibuľu. Potom všetko podlejeme červeným vínom a sugarem. Primiešame nastrúhanú citrónovú kôru, štipku cukru a necháme 10 minút variť na miernom ohni. Na záver dochutíme čiernym korením a chilli.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Omáčky P a R (párková, pažítková, pikantná rybia, paradajková so smotanou a rýchla rajčina)

Omáčky P a R predstavujú pestrú škálu chutí, ktoré obohatia každé jedlo. Pároková omáčka je skvelou voľbou pre milovníkov klobás, zatiaľ čo pažítková omáčka dodá sviežosť a bylinkovú chuť. Pikantná rybia omáčka osloví všetkých, ktorí majú radi pikantné morské delikatesy. Rajčinová omáčka so smotanou je lahodná kombinácia, ktorá skvele zachutí s cestovinami. A pre rýchle varenie je tu rýchla rajčinová omáčka, ideálna na každodenné využitie. Tieto omáčky sú perfektnou voľbou pre vychutnanie každého pokrmu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.3/5 (26 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Omáčky
Tag: Zelenina, omáčky, restovanie, varenie, obed, bežný deň, večera, česká, ľahký, pre začiatočníkov, vyprážanie, bylinky, dusenie

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Omáčky P a R (párková, pažítková, pikantná rybia, paradajková so smotanou a rýchla rajčina).

Pridať komentár