Korenistá dršťková polievka
![Korenistá dršťková polievka](/i/sk/korenista-drstkova-polievka.jpg)
V každej rodine sa nájde gurmán, ktorý má rád dršťkovú polievku. Varivée je dlhšie, ale výsledok stojí za to.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1,5 l hovädzieho vývaru
600 g hovädzích dršiek
70 g bravčového vyškvareného sádla
2 polievkové lyžice sušenej majoránky
čerstvú zelenú petržlenovú vňať
soľ
1 kávová lyžička čierneho mletého korenia
1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
trošku pálivej papriky alebo chilli korenia
1/2 kávovej lyžičky drveného kmínu
2 kuchynských cibúľ
5 strúčikov kvalitného cesnaku
Postup varenia podľa receptu
Môžeme kúpiť už hovädzie brícka predvarené, zmrazené alebo si ich môžeme uvariť sami. Predvarené sa omyjú, osolia a môžu sa variť rovno. Avšak dnes budeme variť sami.
Skôr ako sa pustíme do samotného varenia, je potrebné bríčka dôkladne očistiť a oprať. Čím viac, tým lepšie. 3-krát aj viac nie je na škodu.
Pripravíme si dosku, ostrý nôž a krájame na väčšie rezance. Vsypeme do hrnca a varíme. Doba prvého varenia je zhruba 15 minút. Potom scedíme, dolievame ďalšiu vodu a opäť privedieme do varu na ďalších 15 minút. A do tretice znovu to isté. V tomto treťom varení je potrebné vodu prisoliť a variť a variť. Okolo 3 hodín. Je vhodné pri tom vetrať.
Ďalej si v inom hrnci pripravíme zápražku z cibule, slaniny a hladkej múky. Okořeníme sladkou a pálivou paprikou. Vlejeme pripravený hovädzí vývar, ktorý ešte pol hodiny zredukujeme so zápražkou a potom prisypeme kmín, majoránku, soľ a čierne mleté korenie. Dáme prelisované strúčiky cesnaku a vložíme nakrájané rezance z bríčok. Všetko premiešame a necháme prejsť varom. Podávame s bagetou, vekou, rohlíkom alebo houskou. A nezabudnite polievku ozdobiť petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Čo ste ešte nevedeli o recepte Korenistá dršťková polievka
Korenená sleďová polievka je tradičné české jedlo, ktoré sa vyznačuje svojou výraznou chuťou a sýtosťou. Tento pokrm sa pripravuje z nakrájaných sleďov, čo sú vnútornosti hovädzieho dobytka, varených v bohatom vývare. Polievka je okorenéná paprikou, čiernym korením a majoránom, čo jej dodáva charakteristickú vôňu a pikantnú chuť. Je obľúbená predovšetkým v chladnejších mesiacoch, keď zahreje a dodá energiu. Podáva sa často s chrumkavým chlebom alebo houskovým knedlíkom, čo jej dodáva ešte väčšiu výživnosť. U českých stolov má svoje pevné miesto ako výdatný a chutný pokrm.