Korenistá dršťková polievka

Korenistá dršťková polievka
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 4

V každej rodine sa nájde gurmán, ktorý má rád dršťkovú polievku. Varivée je dlhšie, ale výsledok stojí za to.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1,5 l hovädzieho vývaru
600 g hovädzích dršiek
70 g bravčového vyškvareného sádla
2 polievkové lyžice sušenej majoránky
čerstvú zelenú petržlenovú vňať
soľ
1 kávová lyžička čierneho mletého korenia
1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
trošku pálivej papriky alebo chilli korenia
1/2 kávovej lyžičky drveného kmínu
2 kuchynských cibúľ
5 strúčikov kvalitného cesnaku

Postup varenia podľa receptu

Môžeme kúpiť už hovädzie brícka predvarené, zmrazené alebo si ich môžeme uvariť sami. Predvarené sa omyjú, osolia a môžu sa variť rovno. Avšak dnes budeme variť sami.

Skôr ako sa pustíme do samotného varenia, je potrebné bríčka dôkladne očistiť a oprať. Čím viac, tým lepšie. 3-krát aj viac nie je na škodu.

Pripravíme si dosku, ostrý nôž a krájame na väčšie rezance. Vsypeme do hrnca a varíme. Doba prvého varenia je zhruba 15 minút. Potom scedíme, dolievame ďalšiu vodu a opäť privedieme do varu na ďalších 15 minút. A do tretice znovu to isté. V tomto treťom varení je potrebné vodu prisoliť a variť a variť. Okolo 3 hodín. Je vhodné pri tom vetrať.

Ďalej si v inom hrnci pripravíme zápražku z cibule, slaniny a hladkej múky. Okořeníme sladkou a pálivou paprikou. Vlejeme pripravený hovädzí vývar, ktorý ešte pol hodiny zredukujeme so zápražkou a potom prisypeme kmín, majoránku, soľ a čierne mleté korenie. Dáme prelisované strúčiky cesnaku a vložíme nakrájané rezance z bríčok. Všetko premiešame a necháme prejsť varom. Podávame s bagetou, vekou, rohlíkom alebo houskou. A nezabudnite polievku ozdobiť petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Čo ste ešte nevedeli o recepte Korenistá dršťková polievka

Korenená sleďová polievka je tradičné české jedlo, ktoré sa vyznačuje svojou výraznou chuťou a sýtosťou. Tento pokrm sa pripravuje z nakrájaných sleďov, čo sú vnútornosti hovädzieho dobytka, varených v bohatom vývare. Polievka je okorenéná paprikou, čiernym korením a majoránom, čo jej dodáva charakteristickú vôňu a pikantnú chuť. Je obľúbená predovšetkým v chladnejších mesiacoch, keď zahreje a dodá energiu. Podáva sa často s chrumkavým chlebom alebo houskovým knedlíkom, čo jej dodáva ešte väčšiu výživnosť. U českých stolov má svoje pevné miesto ako výdatný a chutný pokrm.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (23 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Polievky
Štítky: Česká kuchyňa, polievka

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Korenistá dršťková polievka.

Pridať komentár