Kulajda

Kulajda
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 4

Kulajda je hutná polievka, ktorú je možné podávať aj ako hlavné jedlo, napríklad na večeru. Každá rodina má svoj vlastný spôsob prípravy a univerzálny recept.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

4 zemiaky
3 polievkové lyžice sušených húb
5 hrnčekov vody
200 ml kyslej smotany
4 polievkové lyžice hladkej múky
soľ
kmín
kôpor (podľa potreby)

Postup varenia podľa receptu

Sušené huby vložíme na 2 hodiny do teplej vody na namočenie.

Olúpané zemiaky nakrájame na malé kusy, pridáme 4 hrnky vody, vmiešame scezené huby, osolíme, pridáme kmín a chvíľu varíme.

Zmiešajte kyslú smotanu so štyrmi lyžicami hladkej múky a jedným šálkom studenej vody.

Po približne pätnástich minútach odstavíme polievku, sceďujeme ju a primiešame do nej zahustenú smotanu, ktorú dôkladne premiešame.

Zohrejeme to až k varu a potom varíme asi 20 minút. Pred dokončením varenia môžeme pridať nasekaný kôpor a už potom nevaríme.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Kulajda

Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá sa vyrába z kyslej smotany, zemiakov, húb a kôpru. Tento pokrm má svoju nezameniteľnú chuť a je obľúbený najmä v zimných mesiacoch. Zemiaky sa varia do mäkka, potom sa pridávajú huby, ktoré môžu byť čerstvé alebo sušené. Polievka sa často dochucuje octom a podáva sa s drobno nasekaným kôprom, čo jej dodáva sviežosť. Kulajda sa tradične servíruje s vajcom na hniličku, čo z nej robí výdatné jedlo, ideálne na zahriatie v chladných dňoch.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.7/5 (32 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Polievky
Tag: Zelenina, huby, varenie, obed, ľahké, rýchle, bežný deň, večera, lacné, česká, ľahký, polievky, slovenská, jesenné, zimné recepty, krémové, hubové

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Kulajda.

Pridať komentár