Kulajda

Kulajda je hutná polievka, ktorú je možné podávať aj ako hlavné jedlo, napríklad na večeru. Každá rodina má svoj vlastný spôsob prípravy a univerzálny recept.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 zemiaky
3 polievkové lyžice sušených húb
5 hrnčekov vody
200 ml kyslej smotany
4 polievkové lyžice hladkej múky
soľ
kmín
kôpor (podľa potreby)
Postup varenia podľa receptu
Sušené huby vložíme na 2 hodiny do teplej vody na namočenie.
Olúpané zemiaky nakrájame na malé kusy, pridáme 4 hrnky vody, vmiešame scezené huby, osolíme, pridáme kmín a chvíľu varíme.
Zmiešajte kyslú smotanu so štyrmi lyžicami hladkej múky a jedným šálkom studenej vody.
Po približne pätnástich minútach odstavíme polievku, sceďujeme ju a primiešame do nej zahustenú smotanu, ktorú dôkladne premiešame.
Zohrejeme to až k varu a potom varíme asi 20 minút. Pred dokončením varenia môžeme pridať nasekaný kôpor a už potom nevaríme.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Kulajda
Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá sa vyrába z kyslej smotany, zemiakov, húb a kôpru. Tento pokrm má svoju nezameniteľnú chuť a je obľúbený najmä v zimných mesiacoch. Zemiaky sa varia do mäkka, potom sa pridávajú huby, ktoré môžu byť čerstvé alebo sušené. Polievka sa často dochucuje octom a podáva sa s drobno nasekaným kôprom, čo jej dodáva sviežosť. Kulajda sa tradične servíruje s vajcom na hniličku, čo z nej robí výdatné jedlo, ideálne na zahriatie v chladných dňoch.