Letné, osviežujúce uhorkové gazpacho

Letné, osviežujúce uhorkové gazpacho
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 2

Gazpacho je studený šalát z čerstvých zeleninových ingrediencií, ktorý pochádza z Andalúzie v Španielsku. Servíruje sa vychladený, buď ako polievka, alebo ako hustejšia zmes.

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1 uhorka hadovka
1 zelená pálivá paprička
1 zväzok jarné cibuľky
1 strúčik cesnaku
1 zrelé avokádo
1-2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
soľ (podľa chuti)
čerstvo mletý čierny korenie
2 polievkové lyžice kyslej smotany
Na ozdobu
6 lieskových orieškov alebo mandlí
niekoľko guľôčok ružového korenia
olivový olej na pokvapkanie
pár lístkov bazalky (alebo kôpru)

Postup varenia podľa receptu

Zeleninu umyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kúsky. Uhorku, papriku, cibuľky a cesnak dáme do mixéra alebo procesora a dobre rozmixujeme.

Do zmesi pridáme soľ, korenie, šťavu z limetky, jednu polovicu avokáda, kyslú smotanu a všetko spolu niekoľkokrát premiešame. Druhú polovicu avokáda s kôstkou pokvapkáme limetkovou šťavou a odložíme ju na neskoršie podávanie.

Následne zmes prefiltrujeme cez sitko do tanierov alebo misiek a následne ju necháme vychladnúť po dobu aspoň 1-2 hodín.

Na každú porciu pridáme kocky z druhej polovice avokáda, posypeme nasekanými orechmi a pridáme niekoľko guľôčok ružového korenia. Pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a ozdobíme zelenými lístkami bazalky, kôpru alebo podobnými bylinkami.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Letné, osviežujúce uhorkové gazpacho

Letošnje, osvežujoče kumarično gazpacho je idealna jed za vroče dni. Ta hladna juha se pripravlja iz svežih kumaric, paradižnika, paprike in zelišč, ki se mešajo do gladke konsistence. Je ne le odlična, ampak tudi zdrava, polna vitaminov in podpornih snovi. Postreže se s koščki kruha ali krutoni, ki dodajajo prijetno teksturo. Gazpacho lahko začinite z oljčnim oljem in limonino sokom za dodatno osvežitev. Uživajte v tej poletni jedi kot odličnem aperitivu ali lahkem glavnem jedilniku!

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.4/5 (28 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Polievky
Tag: Zelenina, občerstvenie, ľahké, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, ľahký, polievky, zeleninové, letné recepty, šaláty, uhorky, pikantné, studená kuchyňa, zeleninové jedlá, avokádo, španielska

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Letné, osviežujúce uhorkové gazpacho.

Pridať komentár