Lokše jemné - príloha k kačke alebo k pečenej husi

Lokše jemné - príloha k kačke alebo k pečenej husi
Doba prípravy: 45 minút
Doba varenia: 30 minút
Porcie: 4

Lokše, zemiakové placky, ktoré pochádzajú zo Slovenska, sú skvelou prílohou k sviatočnému obedu, napríklad s pečenou kačicou alebo husou. Môžete ich tiež naplniť…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

1,5 kg zemiakov typu B
200-250 g polohrubej múky (aj viac, podľa zemiakov)
2 lyžičky soli
1/2 lyžičky rasce
husací tuk
maslo
Náplň
250 g kuracích pečienok
8 lyžíc oleja
1 cebula
1 lyžička mletého korenia
1,5 lyžičky majoránky

Postup varenia podľa receptu

Olúpeme zemiaky, nakrájame ich a dáme variť do vody so soľou, pričom pridáme trochu kmínu. Po uvarení vodu scedíme a necháme zemiaky vychladnúť.

Teplé zemiaky rozpučíme šťouchadlom. Nevadí, keď v nich zostanú malé kusy alebo pár semienok kmínu, naopak, to je potrebné.

Na pracovnú plochu nasypeme polohrubú múku, premiešame ju so soľou a pridáme rozpučené vlažné zemiaky. Vytvoríme polotuhé, ale zároveň pružné cesto. Niektoré zemiaky môžu prijať viac múky, takže neváhame pridať. Z cesta vytvoríme valček o priemere 6 cm a nakrájame ho na kolieska hrubé 1,5 cm. Cesto by pri valcovaní nemalo pružiť ani sa sťahovať.

Ak si nie sme istí, koľko múky použiť, vytvoríme testovaciu placku. Tá by sa nemala lepiť na pracovnú plochu ani trhať. Ak sa tak stane, pridáme do cesta viac múky.

Rozehrievame teflónovú panvicu a začneme tvarovať placky. Povrch podsypávame a valíme na hrúbku približne 3 mm, nie menej. Teraz si môžeme všimnúť kúsky zemiakov v ceste, ktoré placky trochu prevzdušnia. Na vál netlačte! Valenie vykonávajte jemne.

Na horúcu suchú panvicu položíme placku a pečieme ju, kým sa na povrchu neobjavia hnedé pľuzgieriky a placka sa ľahko nafúkne. Potom ju otočíme a pečieme rovnakým spôsobom aj z druhej strany. Najlepšie je placky opekať na nižšom plameni.

Na panvici rozpustíme maslo v husacej masti, dôkladne premiešame a horúcu placku na tanieri oboma stranami hojným množstvom tejto zmesi starostlivo potrieme mašlovačkou. Lokše sú jemné, mäkké a ľahko sa dajú ukusovať.

Do lokší je možné vložiť náplň z kuracích pečienok. Najprv pečienky zbavíme blán a nakrájame ich na kusy.

Na panvici zahrejeme olej, na ktorom osmažíme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme pečienky a opiekame, kým nie sú prepečené aj zvnútra po ich prehriatí.

Pri neustálom miešaní pridáme čierne korenie a majoránku. Dáme to z ohňa, necháme vychladnúť a potom osolíme.

V kuchynskom sekáčku rozmixujeme na paštiku aj s olejom z panvice. Horúce lokše, ktoré sme natreli, ihneď po upečení naplníme a ľahko srolujeme. Na jeden kúsok dáváme zhruba 3 lyžičky náplne, to stačí, aby neboli príliš ťažké a sýte.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Lokše jemné - príloha k kačke alebo k pečenej husi

Lokše jemné sú tradičné slovenské placky, ktoré sa pripravujú z zemiakového cesta a podávajú sa ako veľmi vhodná príloha k kačke alebo k pečenej husi. Táto jemná príloha sa vyznačuje svojou mäkkou konzistenciou a charakteristickou chuťou, ktorá skvele dopĺňa pečené mäsa. Lokše sa často krájajú na štvorce alebo guľaté placky a môžu sa podávať ako teplé, tak aj studené. Príprava lokší vyžaduje zručne, ale výsledkom je lahodná pochúťka, ktorá oživí každú sviatočnú tabulu.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.8/5 (48 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Prílohy
Tag: varenie, obed, sviatočné / nedeľné, slané, slovenská, prílohy, zemiakové, pečenie, jesenné, náročné, náročný, svätomartinské

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Lokše jemné - príloha k kačke alebo k pečenej husi.

Pridať komentár