Mrkvová polievka

Z niekoľkých bežných ingrediencií, ktoré máme všetci vo svojich domácnostiach, je možné urobiť skvelé jedlo. Najprv osmahneme mrkvu na masle, potom primiešame kocky zemiakov a…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
4 mrkvy
2 lyžice svetlej domácej jíšky (maslo a múka)
2 lyžice masla
250 ml 12% smotany
1 l zeleninového vývaru
4 zemiaky
soľ
mletý čierny korenie
mletý muškátový oriešok
trochu smotany na servírovanie
Postup varenia podľa receptu
Mrkvu dôkladne umyjeme, zbavíme šupky a nastrúhame na hrubom strúhadle. Zemiaky tiež umyjeme, olúpeme a nakrájame na malé kocky.
Do panvice vložíme rozpučené maslo a pridáme nastrúhanú mrkvu, ktorú na miernom ohni orestujeme asi 10 minút.
Akonáhle je orestovaná, zalejeme ju horúcim vývarom a osolíme. Pridáme zemiaky a necháme ich variť na miernom ohni.
Na masle opražíme múku a vytvoríme svetlú zápražku.
Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme do polievky svetlú zápražku na zahuštenie, potom vložíme smotanu a necháme pomaly variť asi 20 minút.
Počas varenia dochutíme polievku korením a troškou muškátového orieška podľa vlastnej chuti. Ak bude potrebné, pridáme soľ.
Polievku servírujeme okamžite a na tanier ju ozdobíme smotanou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Mrkvová polievka
Mrkvová polievka je lahodné a výživné jedlo, ktoré sa jednoducho pripravuje. Hlavnými ingredienciami sú čerstvé mrkvy, cibuľa, zemiaky a korenie. Táto polievka je skvelou voľbou pre vegetariánov a jej príprava je rýchla a jednoduchá. Mrkvy obsahujú mnoho vitamínov, najmä vitamín A, ktorý podporuje zrak. Polievka sa podáva horúca, často sa dopĺňa o čerstvé bylinky alebo krutóny, čo zvyšuje jej chuťový zážitok. Mrkvová polievka je ideálnym pokrmom pre chladné dni, dodáva energiu a je veľmi sýta.