Zelňačka s klobásou
![Zelňačka s klobásou](/i/sk/zelnacka-s-klobasou.jpg)
Známá, jednoduchá a dobrá kapustnica.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
500 g kyslá kapusta
2 ks klobása
1 ks väčšia cibuľa
2 ks zemiaky
2 l voda
maslo
hladká múka
8 guľôčok celý čierny korenie
mletá sladká paprika
bobkový list
kmín
soľ
Postup varenia podľa receptu
Zemiaky a cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Kapustu pokrájame.
Zemiaky dáme samostatne variť s rascou a kapustu tiež s bobkovým listom a korením. Varíme do zmäknutia.
Medzitým si na masle opečieme na kocky nakrájanú klobásu. Pridáme cibuľku, nakoniec aj múku s paprikou a urobíme zápražku. Prilijeme celý obsah hrnca s kapustou a nescedené uvarené zemiaky. Chvíľku povaríme a polievka je hotová.
Kapustnica s klobásou môžeme zjemniť kyslou smotanou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Zelňačka s klobásou
Kapustnica s klobásou je tradičná česká polievka, ktorá zahreje a poteší. Hlavnými ingredienciami sú kyslá kapusta, klobása a zemiaky, ktoré sa spolu varia do lahodnej chuti. Polievka je často ochutená kmínom a cesnakom, čo jej dodáva jedinečný aromatický nádych. Je ideálna na zimné dni, kedy je potrebné zahriať sa a nabrať energiu. Kapustnica je obľúbená nielen medzi domácimi kuchármi, ale aj v reštauráciách, kde je servírovaná ako srdcová špecialita českej kuchyne.