Pečená morčacia s nádivkou

Pečená morka, naplnená zmesou z drobov, slaniny a mandlí, je ideálna na oslavy. Na povrchu má zlatistú kôrku a vo vnútri je krehká a šťavnatá.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
1 moriak
4 žemle
200 ml mlieka
150 g slaniny
1 lyžička sušenej petržlenovej vňate (alebo čerstvej)
2-3 lyžice mandlí (sekaných)
1/2 jablka (nakrájaného na kocky)
2 vajcia
soľ
mletý čierny korenie
vnútornosti
1 malá cibuľa
Na potretie moriaka
2 lyžice oleja
mletý kmín
soľ
sladká paprika
Postup varenia podľa receptu
Droby rozmixujeme. Žemľu rozdelíme na malé kúsky. Slaninu nasekáme na drobno. Jablko nakrájame na malé kocky.
Vložíme žemľu do misky a zalijeme ju mliekom.
Až sa žemľa nasýti mliekom, pridáme droby, mandle, nakrájanú slaninu, jablko, petržlen, soľ, mletý korenie a vajce, a všetko dôkladne premiešame.
Krútu osolíme a jej brušný priestor naplníme nádivkou.
Sešijeme ich niťou alebo ich zošpendlíme ihlou na mäso. Cibuľu zbavíme šupky a nasekáme.
Oleje premiešame s mletým kmínom, soľou a sladkou paprikou.
Na dno pekáča položíme slaninu a cibuľu, potom do neho umiestnime naplnenú krútu, ktorú potrieme zmesou oleja a korenia.
Zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 200-250 °C. Doba pečenia závisí od veľkosti krúty.
Následne odstránime pokrievku a pečieme ďalších 20 minút, aby krúta získala peknú farbu.
Ako prílohu môžeme zvoliť zemiakový knedlík so kyslou kapustou, alebo varené zemiaky so zeleninovým šalátom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Pečená morčacia s nádivkou
Pečená kalkún s nádivkou je tradičný pokrm, ktorý sa často pripravuje pri sviatočných príležitostiach, ako je Štedrý deň alebo rodinné oslavy. Chrumkavá koža kalkúnu ukrýva šťavnaté mäso, ktoré sa dokonale dopĺňa s bohatou nádivkou z chleba, byliniek, zeleniny a niekedy aj orechov alebo sušeného ovocia. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj symbolizuje rodinnú pohodu a spoločné chvíle pri stole. Podáva sa zvyčajne s zemiakovým šalátom alebo pečenými zemiakmi a omáčkou, čo dodáva celému jedlu na výnimočnosti.