Perry z zemiakového cesta

Perry z zemiakového cesta
Doba prípravy: 40 minút
Doba varenia: 5 minút
Porcie: 4

Ak máte chuť na sladké jedlá, skúste si urobiť chutné zemiakové knedlíky s povidlami a makom. Hoci tvarovanie knedlíkov zaberie nejaký čas, výsledok stojí za to...

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

Cesto
500 g zemiakov (varené v šupke)
100 g hrubej múky
75 g detskej krupice
50 g Solamylu
1 vajce
1 lyžica octu
soľ
povidla
polh hrubá múka (na podsypanie)

Na ochutenie
maslo
mletý mak (alebo opražená strúhanka)
práškový cukor

Postup varenia podľa receptu

Deň predem uvaríme zemiaky v šupe do mäkka, čo trvá približne 25 minút.

Na ďalší deň ošúpeme studené zemiaky a nastrúhame ich na jemnom strúhadle.

Primiešame zvyšné suroviny a vytvoríme tuhé cesto.

Na pracovnú plochu jemne nasypeme múku a cesto na nej rozvaľkáme na vrstvu hrubú 0,5 cm.

Cesto nakrájame na obdĺžniky pomocou noža, radla alebo krájača na pizzu a naplníme ich povidlami. Na vykrajovanie môžeme využiť aj okrúhle vykrajovátko.

Po naplnení obdĺžnikov alebo koliesok ich prehneme a dôkladne pritlačíme okraje.

Pěry vložíme do vriacej osolenej vody a po chvíli ich opatrne zavadíme vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové. Celý proces trvá zhruba 5 minút, ale záleží na veľkosti.

Na tanieri ich potrieme rozpusteným maslom a posypeme cukrom, makom alebo opraženou strúhankou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Perry z zemiakového cesta

Péry z zemiakového cesta sú tradičné jedlo, ktoré pochádza z českej a slovenskej kuchyne. Skladajú sa zo zemiakového cesta, ktoré je zvyčajne obohatené múkou a vajíčkom, a často sú plnené sladkým ovocím, ako sú slivky alebo čučoriedky. Péry sa varia vo vode, kým nevyplávajú na povrch, a následne sa podávajú s vynikajúcou omáčkou, ako je maslová alebo maková. Tento pokrm je obľúbený pre svoju jednoduchost a chutnosť, a často sa stáva súčasťou rodinných osláv a sviatkov.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (42 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Pre deti
Tag: varenie, obed, ľahké, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, česká, ľahký, jesenné, zimné recepty, sladké jedlá

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Perry z zemiakového cesta.

Pridať komentár