Perry z zemiakového cesta

Ak máte chuť na sladké jedlá, skúste si urobiť chutné zemiakové knedlíky s povidlami a makom. Hoci tvarovanie knedlíkov zaberie nejaký čas, výsledok stojí za to...
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Cesto
500 g zemiakov (varené v šupke)
100 g hrubej múky
75 g detskej krupice
50 g Solamylu
1 vajce
1 lyžica octu
soľ
povidla
polh hrubá múka (na podsypanie)
Na ochutenie
maslo
mletý mak (alebo opražená strúhanka)
práškový cukor
Postup varenia podľa receptu
Deň predem uvaríme zemiaky v šupe do mäkka, čo trvá približne 25 minút.
Na ďalší deň ošúpeme studené zemiaky a nastrúhame ich na jemnom strúhadle.
Primiešame zvyšné suroviny a vytvoríme tuhé cesto.
Na pracovnú plochu jemne nasypeme múku a cesto na nej rozvaľkáme na vrstvu hrubú 0,5 cm.
Cesto nakrájame na obdĺžniky pomocou noža, radla alebo krájača na pizzu a naplníme ich povidlami. Na vykrajovanie môžeme využiť aj okrúhle vykrajovátko.
Po naplnení obdĺžnikov alebo koliesok ich prehneme a dôkladne pritlačíme okraje.
Pěry vložíme do vriacej osolenej vody a po chvíli ich opatrne zavadíme vareškou, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové. Celý proces trvá zhruba 5 minút, ale záleží na veľkosti.
Na tanieri ich potrieme rozpusteným maslom a posypeme cukrom, makom alebo opraženou strúhankou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Perry z zemiakového cesta
Péry z zemiakového cesta sú tradičné jedlo, ktoré pochádza z českej a slovenskej kuchyne. Skladajú sa zo zemiakového cesta, ktoré je zvyčajne obohatené múkou a vajíčkom, a často sú plnené sladkým ovocím, ako sú slivky alebo čučoriedky. Péry sa varia vo vode, kým nevyplávajú na povrch, a následne sa podávajú s vynikajúcou omáčkou, ako je maslová alebo maková. Tento pokrm je obľúbený pre svoju jednoduchost a chutnosť, a často sa stáva súčasťou rodinných osláv a sviatkov.