Skvelá juhočeská kulajda
![Skvelá juhočeská kulajda](/i/sk/skvela-juhoceska-kulajda.jpg)
Zahreje, zasýti, prevoní. To je polievka. V sychravom počasí ideálna. Navaríme plný hrniec a zasýtime celú rodinu.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
Huby - čerstvé alebo sušené (namočiť) hrst
6 stredne veľkých zemiakov
250 ml smetany - kyslej
4 celé vajíčka
na zahustenie - hladkú múku
trochu kôpru
štipka soli
2 bobkové listy
kmín celý
nové korenie
štipka čierneho mletého pepře
na dochutenie asi 2 polievkové lyžice octa
Postup varenia podľa receptu
Vonku je nevlídno a my varíme. Provoniame celý byt a všetci sa stretneme pri jednom stole. Dnes v uspšetanej dobe málo reálne. Ale kto vie, možno skvelá juhočeská kulajda bude tá, čo vás spoločne usadí k stolu.
Pripravíme si veľký hrniec. Čím väčší, tým lepšie. Dáme variť vodu a osolíme. Oškrabeme si zemiaky a očistíme huby. Ak máme sušené huby, musíme si ich vopred na chvíľu namočiť. Oboje pokrájame, vyklopíme do hrnca a varíme. Okořeníme bobkovým listom, novým korením, kmínom a štipkou čierneho mletého korenia.
Vezmeme si misku a vlijeme do nej smotanu. Pridáme hladkú múku a metličkou rozšľaháme. Zmes šoupneme do základu. Nakoniec vsypeme trochu kôpru. Vezmeme ocot, čo máme po ruke a trošku dochutíme a dosolíme. Iba tak zľahka. A čo ďalej? Vajcia. Variant je viac. Uvaríme vajcia na tvrdo a vložíme pokrájané do polievky. Alebo si urobíme stratené vajce. V osolenej, varenej, octom dochutenej vode varíme surové vajcia a po pár minútach vyberieme. Rozpečieme si bagetu alebo iné pečivo ako prílohu k polievke.
Prestreme pekne stôl a nandáme polievku s vajcami. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Čo hovoríte? Potecha pre oko aj chuťové poháriky.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Skvelá juhočeská kulajda
Skvelá juhočeská kulajda je tradičná česká polievka, ktorá pochádza z južných Čiech. Hlavnými ingredienciami sú zemiaky, huby, kôpor a kyslá smotana. Kulajda je často dochucovaná octom a podáva sa s vajíčkom namäkko. Táto polievka je obľúbená pre svoju krémovú konzistenciu a príjemne kyslú chuť. Je ideálna ako sýty obed či večera, ktorá zahreje a poteší chuťové poháriky. Každá rodina má svoj vlastný recept, čo robí kulajdu jedinečnou a rôznorodou.