Štefanská hovädzia pečienka

Štefanská hovädzia pečienka
Doba prípravy: 30 minút
Doba varenia: 150 minút
Porcie: 7

Hovädzia pečienka na Štefana je obľúbené vianočné jedlo, ktoré sa servíruje na druhý sviatok vianočný, kedy sa oslavuje Štefan. Mäso je prelúčené slaninou a…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

750 g kvalitného zadného hovädzieho mäsa
25 g údenej slaniny (špeku)
1 lyžica horčice
2 vajcia natvrdo
soľ
mletý čierny korenie
150 g cibule
90 g sádla
70 g hladkej múky (na zahuštění)

Postup varenia podľa receptu

Hovädzí špalík prehlbíme a naplníme hranolkami slaniny, v strede urobíme zárez a vymažeme ho horčicou.

Do pripraveného otvoru v mäse vmáčkneme obe uvarené a olúpané vajcia a otvor uzavrieme kovovou ihlou na závitky, alebo môžeme mäso zviazať povrázkom. Opepříme a osolíme.

Ošetríme cibuľu a nakrájame ju na väčšie kusy.

Na horúcom masti v pekáči osmažíme nakrájanú cibuľu do jemne ružovej farby, potom pridáme mäso a opečieme ho zo všetkých strán.

Potom zalijeme horúcou vodou, zakryjeme pekáč a pečieme v rúre, kým mäso nezmäkne. Počas pečenia mäso otáčame a podlievame vypečenou šťavou. Prípadne pridávame vodu, ak je to potrebné.

Mäkké mäso vyberieme, šťavu osmahneme na tuku, prisypeme múku, krátko opražíme a za neustáleho miešania metličkou prilejeme vodu.

Občas zamiešame a pomaly varíme približne 25 minút. Nakoniec sceďujeme šťavu.

Mäso nakrájame na kusy a servírujeme s knedlíkom, poliate omáčkou.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Štefanská hovädzia pečienka

Štěpánska hovädzia pečienka je tradičné české jedlo, ktoré sa vyznačuje šťavnatým a jemným mäsom. Obvykle sa pripravuje z hovädzieho zadného mäsa, ktoré je pomaly pečené s korením, cibuľou a mrkvou. Tento pokrm sa často podáva s knedľami a omáčkou z výpeku, čo z neho robí obľúbenú súčasť sviatočných rodinných obedov. Štěpánska hovädzia pečienka je nielen chutná, ale aj výživná, a vďaka svojej chuti si získala srdcia mnohých českých gurmánov.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.9/5 (52 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Hovädzie mäso
Tag: hovädzie mäso, restovanie, obed, sviatočné / nedeľné, bežný deň, večera, česká, pečenie, zimné recepty, náročné, náročný

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Štefanská hovädzia pečienka.

Pridať komentár