Štefanská hovädzia pečienka

Hovädzia pečienka na Štefana je obľúbené vianočné jedlo, ktoré sa servíruje na druhý sviatok vianočný, kedy sa oslavuje Štefan. Mäso je prelúčené slaninou a…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
750 g kvalitného zadného hovädzieho mäsa
25 g údenej slaniny (špeku)
1 lyžica horčice
2 vajcia natvrdo
soľ
mletý čierny korenie
150 g cibule
90 g sádla
70 g hladkej múky (na zahuštění)
Postup varenia podľa receptu
Hovädzí špalík prehlbíme a naplníme hranolkami slaniny, v strede urobíme zárez a vymažeme ho horčicou.
Do pripraveného otvoru v mäse vmáčkneme obe uvarené a olúpané vajcia a otvor uzavrieme kovovou ihlou na závitky, alebo môžeme mäso zviazať povrázkom. Opepříme a osolíme.
Ošetríme cibuľu a nakrájame ju na väčšie kusy.
Na horúcom masti v pekáči osmažíme nakrájanú cibuľu do jemne ružovej farby, potom pridáme mäso a opečieme ho zo všetkých strán.
Potom zalijeme horúcou vodou, zakryjeme pekáč a pečieme v rúre, kým mäso nezmäkne. Počas pečenia mäso otáčame a podlievame vypečenou šťavou. Prípadne pridávame vodu, ak je to potrebné.
Mäkké mäso vyberieme, šťavu osmahneme na tuku, prisypeme múku, krátko opražíme a za neustáleho miešania metličkou prilejeme vodu.
Občas zamiešame a pomaly varíme približne 25 minút. Nakoniec sceďujeme šťavu.
Mäso nakrájame na kusy a servírujeme s knedlíkom, poliate omáčkou.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Štefanská hovädzia pečienka
Štěpánska hovädzia pečienka je tradičné české jedlo, ktoré sa vyznačuje šťavnatým a jemným mäsom. Obvykle sa pripravuje z hovädzieho zadného mäsa, ktoré je pomaly pečené s korením, cibuľou a mrkvou. Tento pokrm sa často podáva s knedľami a omáčkou z výpeku, čo z neho robí obľúbenú súčasť sviatočných rodinných obedov. Štěpánska hovädzia pečienka je nielen chutná, ale aj výživná, a vďaka svojej chuti si získala srdcia mnohých českých gurmánov.