Talianske krémové rizoto

Recept na pravé talianske risotto potvrdzuje zlaté príslovie, že v jednoduchosti je krása. Recept na krémové risotto zjavne pochádza zo severného Talianska. A ako je známe, talianska kuchyňa je plná jednoduchých receptov, ktoré však vyžadujú dve veľmi dôležité veci, a to vysoko kvalitné suroviny a hodinársky presný postup prípravy. Obidve samozrejme uplatníte v recepte na talianske risotto. Na ryžu použite tieto druhy, ktoré sú stoprocentne osvedčené. Recept na krémové talianske risotto vyžaduje tieto – Carnaroli, Arborio a Vialone Nano. Keby ste chceli urobiť ešte jemnejší základ, použite namiesto klasickej žltej cibule šalotku. Zeleninový bujón je veľmi jednoduché urobiť doma, preto sa, ak je to možné, vyhnite kupovanému. A nakoniec na recept na talianske risotto – v žiadnom prípade nenahradzujte maslo a parmezán ničím iným. Sú to hrdí nositelia chuti.
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
400 g ryža Arborio
1 menšia šalotka
50 g masla
extra panenský olivový olej
150 ml bieleho vína
2 polievkové lyžice zeleru na kocky
1,5 l horúceho zeleninového vývaru
2 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu, plus na servírovanie
morská soľ
čerstvo mletý čierny korenie
Postup varenia podľa receptu
Cibuľku najprv nasekáme najemno a zeler nakrájame na jemné kocky. V strednom hrnci rozpustíme polovicu masla, ktoré pokvapkáme trochou olivového oleja. Cibuľku spolu s zelerom rýchlo speníme.
Vsypeme suchú ryžu. Miešame. Všetky zrniečka by sa mali obaliť tukom a povrch ryže by mal spriehľadnieť.
Hneď potom vlejeme do hrnca biele víno, zamiešame a necháme ryžu vínom nasáknuť a tiež odpariť alkohol. Celá operácia by nemala zabrať viac než 2 až 3 minúty.
Potom pomaly po malých naberačkách začneme prilievať zeleninový vývar. Jemne risotto premiešame a necháme na strednom ohni zeleninový vývar úplne vsiaknuť do ryže. Proces opakujeme, kým ryža nie je al dente, teda približne 20–30 minút.
Keď ryža prestane nasávať vývar a je akurát na skus, dáme hrniec z platne a vmiešame parmezán a zvyšok masla. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Nakoniec servírujeme posypané strúhaným parmezánom.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Talianske krémové rizoto
Ľuté krémové rizoto je tradičný pokrm pochádzajúci zo severného Talianska, známy svojou jemnou a krémovou konzistenciou. Základom je špeciálny druh ryže, najčastejšie Arborio, Carnaroli alebo Vialone Nano, ktoré vďaka svojmu vysokému obsahu škrobu zaisťujú charakteristickú textúru. Príprava zahŕňa pomalé varenie ryže v zeleninovom, kuracom alebo hovädzom vývare za stálého miešania. Dochucuje sa vínom, parmezánom a maslom, čo dodáva pokrmu bohatú chuť. Pre väčšiu variabilitu sa často pridávajú huby, morské plody alebo zelenina. Talianske rizoto je vynikajúce ako hlavný chod alebo príloha.