Utopenci - vyskúšaný nálev

Utopenci - vyskúšaný nálev
Doba prípravy: 20 minút
Doba varenia: 40 minút
Porcie: 1

Ak hľadáte dokonalý recept na marinádu pre utopence, ktorá bude naozaj vynikajúca, odporúčam vyskúšať tento. Naozaj…

Ingrediencie, alebo čo potrebujete

5 kg špekáčkov
1 l octu (Bzenecký 8%)
12 kusov nového korenia
30 ks guličiek korenia
5 bobkových listov
3 rovné lyžičky soli (aj menej)
8 rovná lyžica cukru (aj menej)
1,5 pohára uhoriek (aj viac)
2 poháre kapie (alebo kozích rohov)
1,50 kg cibule

Postup varenia podľa receptu

Pripravím nálev z vody, octu, soli, cukru a korenia, ktorý privediem k varu a potom nechám vychladnúť. Akonáhle je vychladený, pridám do neho lák z jednej sklenenky uhorky, ktoré sa následne použijú pri nakladaní, a tiež lák z dvoch 0,7 l skleneniek červených paprík, ktoré rovnako spotrebujeme pri nakladaní.

1-1,30 kg olúpanej cibule nakrájam na veľmi tenké kolieska pomocou strúhadla. Zvyšok uhorky krájim na kliny o veľkosti 2-3 cm, najprv ich rozštvrtím a potom pokrájam. Kapie nasekám na hrubšie pruhy a jednotlivé kusy vkladám do zárezov v špekáčikoch, alebo ich poskytuji medzi cibuľu okolo špekáčikov. Občas namiesto kapie používam kozí rohy, ktoré tiež nakrájam na vhodné kúsky a dávam do zárezov a medzi špekáčky pre pikantnejšiu variantu.

Až budem mať hotový a vychladený nálev, umyté sklenenky a viečka, olúpané špekáčky, olúpanú a nakrájanú cibuľu a nakrájané ostatné ingrediencie, začnem plniť sklenenky.

Špekáčky nařezám trikrát, teda vytvorím tri hlbšie pozdĺžne zárezy. Do prostredného vložím hojne cibuľu, do jedného koncového zárezu plátky uhorky (takisto hojne), a do druhého krajného zárezu pridám kúsok kapie (alebo kus kozího rohu pre pikantnejšiu variantu). Na dno sklenice dám trochu cibule, potom špekáčky a do medzier na striedačku cibuľu, uhorky a kapie na ozdobu (alebo kozí rohy).

Nalijeme nálev, uzavrieme a necháme stáť v chlade po dobu aspoň jedného týždňa. Vďaka tomu, že sú špekáčky trikrát narezané, nálev sa do nich lepšie a rýchlejšie vsaje.

Každý si podľa svojich preferencií môže do zárezov pridať horčicu, korenie, chilli korenie a ďalšie, aby utopenci získali ostrejšiu chuť.

Čo ste ešte nevedeli o recepte Utopenci - vyskúšaný nálev

Utopenci sú tradičný slovenský pokrm, ktorý si obľúbili mnohí milovníci nakladaných pochúťok. Tento pokrm sa skladá z klobásy naloženej v osviežujúcom a pikantnom náleve, zvyčajne z octu, cibule a korenia. "Utopenci - vyskúšaný nálev" predstavuje variantu, ktorá zaručuje vyváženú chuť a dokonalú chrumkavosť. Skvele sa hodí ako predkrm alebo súčasť pohostenia na oslavách a záhradných grilovačkách. Ich príprava nie je zložitá a výsledný produkt poteší každého, kto si potrpí na autentické slovenské chuti.

Páči sa vám recept? Dajte mu 5 hviezd!

Aktuálne hodnotenie receptu 4.2/5 (36 hlasujúcich)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena je všestranná osobnosť s bohatým rozhľadom. Je veľkým fanúšikom jedla a občasného varenia. Zaujímajú ho aj gurmánske zážitky v reštauráciách. Každú nedeľu sa jeho rodina teší na jeho pravidelný obed, ktorý im pripraví.
ikona sociálnej siete ikona sociálnej siete

Kde je recept zaradený?

Kategórie: Rýchla večera
Tag: Zelenina, občerstvenie, varenie, ľahké, bežný deň, večera, ľahký, pre začiatočníkov, bezlepkové, pikantné, sladkokyslé, večierky a oslavy, nakladanie, studená kuchyňa, narodeniny, utopenci

Komentáre

Pridajte prvý komentár k receptu Utopenci - vyskúšaný nálev.

Pridať komentár