Vegetariánske delikátne rizoto

Všetky sušené huby premiešame a zalejeme ich vriacou vodou, pričom použijeme aspoň 1 liter, aby huby zostali pod vodou aj po nabobtnaní. Necháme ich v tejto vode počas jednej hodiny. Vodu…
Ingrediencie, alebo čo potrebujete
700 ml ryže parboiled (áno ml, odmerajte v odmerke)
500 g mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica)
30 g Jidášových uší
1 hrsť sušených húb (keď nemáte, nevadí)
1 väčšia cibula
zeleninový bujón na 750 ml vody
čierne korenie, soľ
kurkuma, chili
Postup varenia podľa receptu
Všetky sušené huby zmiešame a prelejeme ich vriacou vodou, minimálne 1 liter, aby boli huby celé ponorené aj po napustení vodou. Necháme ich v tejto vode po dobu jednej hodiny. Vodu nevyhadzujeme!
Ryžu dáme do hrnca a prilievame 770 ml vody, čo je o 10 % viac, než je objem ryže (na 500 ml ryže by sme potrebovali 550 ml vody). Prikryjeme pokrievkou, osolíme a varíme rovnako ako ryžu na sushi, teda 9 minút na najnižšom plameni po dosiahnutí varu, potom zvýšime plameň na stredný a varíme ďalšie 4 minúty. Potom vypneme sporák a necháme ryžu ešte 15 minút prikrytú. Je dôležité, aby ryža zostala počas celého procesu zakrytá!
Než bude ryža hotová, pripravíme si zmes zeleniny a húb. Na rozpálenom oleji rýchlo osmahneme nakrájanú cibuľu. Potom pridáme všetku zeleninu, nakrájané huby, korenie a bujón. Trochu podlijeme vodou a dusíme to 15 minút. Nakoniec všetko dôkladne premiešame.
Čo ste ešte nevedeli o recepte Vegetariánske delikátne rizoto
Vegetariánske delikátne rizoto je chutný a zdravý pokrm, ktorý poteší nielen vegetariánov, ale aj všetkých milovníkov dobrého jedla. Jeho základ tvoria krémové ryže Arborio, ktorá sa pomaly varí vo vývare a je obohatená čerstvou zeleninou, ako sú huby, papriky a cuketa. Pre väčšiu chuť sa do rizota pridávajú čerstvé bylinky a parmezán, ktorý dodáva výraznú jemnosť. Tento pokrm je ideálnou voľbou pre ľahký obed alebo večeru a ponúka nekonečné možnosti variácií podľa aktuálnej sezóny. Užívajte si jedinečné spojenie chutí!